Klejner
Klejner hører bare julen til, og her får du opskriften på de helt klassiske vredne juleklejner, som er kogt i svinefedt. De er sprøde og krydrede og lækre. Helle Rimmer bagte klejnerne i 'Den store bagedyst' i 2013.
Tilberedningstid:
1 time, 30 min.
Antal portioner:
20 pers.
Kok og program
Ingredienser
- 125 g margarine
-
400 g
mel
(Og lidt til at rulle dejen ud med)
- 1 tsk. hjortetaksalt
- 3 tsk. kardemomme
- 100 g sukker
- 2 stk. æg
- 1/2 stk. citron
- 5 spsk. fløde
-
1 kg
svinefedt
(Kan erstattes af palmin)
- 1 spsk. flormelis
Fremgangsmåde
- Smuldr margarine, mel, hjortetaksalt og kardemomme sammen.
- Tilsæt sukker æg, skal og saft af citron samt fløde.
- Saml dejen hurtig. Margarineklatterne skal ikke længere være synlige.
- Læg dejen koldt gerne natten over.
- Rul dejen ud på et meldrysset bord.
- Brug en klejnespore til at skære dejen ud i rombe-formede (domino) firkanter med et snit i midten.
- Vrid klejnerne, læg dem på et fad og stil dem igen på køl.
- Smelt svinefedtet, gerne i en stegegryde. Når fedtet bruser omkring enden på en tændstik er den tilstrækkelig varm til at koge klejnerne i.
- Læg et lag klejner. Vend dem undervejs. Når de er tilpas gyldne, tages de op og lægges til afkøling på køkkenrulle eller brunt fedtsugende papir.
- Server klejnerne med et drys flormelis på toppen.
I videoen herunder kan du se Helle Rimmer vride klejnerne, så de får den karakteristiske form.