Kornsalat (©DR)

Kornsalat

En klassisk mellemøstlig og nordafrikansk salat, der som regel laves med cous cous, eller bulgur, men som bliver mindst lige så god med kogt kæmpedurum eller en anden af urhvederne. Vær opmærksom på, at kornet skal stå i blød natten over og koges mørt i saltet vand i ca. 1,5-2 timer.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 200 g kæmpedurumkorn
    (50 g pr. prs. som tilbehør)
  • 1-2 håndfulde bredbladet grobhakket persille
  • 1 smule rå løg
  • 2-4 stk. tomater
  • 1-2 stk. rød peberfrugt
    (rå eller bagt)
  • 1 smule flået agurk
  • 1 smule hvidløg
  • 1 smule chili
  • 1 håndfuld ristede mandler
  • 1 håndfuld ristede pinjekerner
  • 1 smule frisk mynte
  • 1 smule friske koriander
  • 1 smule frisk frugt
    (Eksempelvis ferskner, blommer, nektariner, melon, vandmelon eller abrikoser)

Fremgangsmåde

  1. Kæmpedurum bruges som ris, men har en mere sammensat, aromatisk smag og et saftigere bid. Kornet skal stå i blød natten over og koges mørt i saltet vand, ca 1½-2 timer. 
  2. Kornet koges som ovenfor og blandes varmt med olivenolie og citronsaft, salt og peber og køles helt af. 
  3. Den helt klassiske tabbouleh består af korn, bredbladet grovhakket persille og rå løg. Det kan man begynde med og så tilføje tomater, rød peber, enten rå eller bagte, og flået agurk, hvidløg, chili, ristede mandler, ristede pinjekerner, frisk mynte, frisk koriander, frisk frugt, som ferskner, blommer, nektariner, melon, vandmelon eller abrikoser. 
  4. Dressingen skal ikke sejle, kornet skal bare have en behagelig fedme og syrlighed. Derefter er der frit slag. Man kan vælge om kornet eller grøntsager/krydderurter/frugt skal dominere. 
  5. Det kan være en meget spændende og frisk salat, men det er afgørende, at det er salt nok og saftigt nok. Salaten kan spises til næsten hvad som helst. 
  6. Bland med finthakket tomat, bananløg, agurk, rød peber og masser af bredbladet persille, mynte og frisk koriander. Lad salaten trække et par timer.

Lav korn alámande

  1. Kæmpedurum kan også blive til Korn al'amande. 
  2. Sæt kornet i blød natten over. Kog i 1,5-2 timer uden salt, til kornet er blødt og begyndt at sprække. Hæld vandet fra og kog videre over svag varme med mælk, til det dækker, og tilsæt en flækket vanilliestang. Kog til det er meget mørt, og lad det køle af. Smag til med lidt salt og sukker og vend flødeskum og hakkede, smuttede mandler i, når det er helt koldt.