Den svenske klassiker, som vi alle elsker - prøv at lave den selv. (©DR)

Köttbullar med mos og lingon

Brødrene Prices opskrift på den svenske klassiker over dem alle - Köttbullar med mos og lingon. En ret som de fleste af os elsker men nok mest forbinder med dagsudflugter til møbelgiganten IKEA. Prøv i stedet den hjemmelavede udgave og lad kötbullarne nå nye højder.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Kötbullar

  • 800 g hakket okse og svinekød
    (500 g okse/300 g svin)
  • 1 stort løg
  • 2 æg
  • ca. 2 dl sødmælk
  • 5-6 spsk. rasp
  • ca. 10 g salt
  • 3-4 ansjosfileter af de søde, svenske
  • ½ tsk. stødt nellike
  • 1 tsk. revet muskat
  • 1-2 tsk. allehånde
  • 1 tsk. friskkværnet peber
  • smør og olie til stegning

Sauce

  • ½ l oksebouillon
  • 2 tsk. maizena udrørt i lidt vand
  • 2 dl fløde
  • 2 tsk. soya
  • 3-4 stænk engelsk sauce
  • et par dråber sherry vinaigre
  • lidt rørsukker efter smag

Kartoffelmos

  • store melede kartofler
  • sødmælk til ønsket konsistens
  • smør efter smag
  • revet muskatnød
  • salt og peber

Endvidere

  • tyttebær eller ribs
  • sukker efter smag

Fremgangsmåde

Kom kødet i røremaskinens skål. Riv løget fint på rivejernet, hak ansjoserne ganske fint. Kom begge dele ned til kødet sammen med de øvrige ingredienser. Rør til farsen er helt sammenhængende. Den må ikke være for fugtig, så bliver den svær at forme små kødboller af. Tilsæt evt. lidt mere rasp. Lad farsen trække i køleskabet i mindst en time. Form små runde kødboller på størrelse med store valnødder og læg dem klar på et skærebræt.

Kom smør og olie på en stor pande og læg kødbollerne på når smørret er bruset af. Ryst jævnligt panden, så kødbollerne bliver brunet over det hele og holder deres runde form.
Kom kødbollerne i et fad, som sættes i en lun ovn mens saucen laves. 

Hvis der er meget fedtstof tilbage på panden, hældes det fra. Skru op for varmen og kog panden af med bouillonen. Skrab godt i pandens bund, så alt det gode kommer med.
Tilsæt maizena rørt ud i vand. Skru lidt ned for blusset og lad saucen koge igennem. Tilsæt fløde og smag til med de øvrige ingredienser. Kulørflasken skal ikke i brug, for sauce til köttbullar er ikke mørkebrun. Si saucen over i en mindre gryde og hold den varm mens kartoffelmosen laves.

Server köttbullarna med kartoffelmosen, saucen samt rårørte tyttebær. Hvis tyttebær ikke kan skaffes er rysteribs også rigtig godt.