En lækker opskrift på en klassisk kringle med wienerdej. (©DR)

Kringle med wienerdej

Brødrene Price lavede denne fantastiske opskrift på kringle med wienerdej i programmet Spise med Price - Egnsretter II. Kringlen smager fantastisk og er perfekt til kaffebordet.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 12 pers.

Ingredienser

Wienerdej

  • 25 g gær
  • 2 dl sødmælk
  • 50 g sukker
  • 2 g salt
  • 2 stk. æg
  • 500 g hvedemel
  • 50 g blødt smør
  • 300 g koldt smør
    (til udrulning)

Borgmestermasse

  • 100 g sukker
  • 100 g smør
  • 100 g marcipan
  • 50-100 g rosiner
    (efter smag)
  • 1-2 stk. æg
    (til pensling)
  • 50 g hakkede mandler
    (til drys)
  • 50 g perlesukker
    (til drys)

Fremgangsmåde

  1. Til dejen røres gæren ud i mælken, og sukkeret og æggene blandes i. Bland halvdelen af melet i samt saltet og derpå det bløde smør. Kom resten af melet i og ælt sammen. Der skal endelig ikke æltes for meget, for så bliver dejen for elastisk. Form dejen til en kugle og sæt den i køleskabet i 1/2 times tid.

  2. Tag smørret ud af køleskabet en times tid inden indrulningen. Det er vigtigt for et godt resultat, at smør og dej har nogenlunde samme konsistens. Bank smørret ud til et rektangel på cirka 15x10 cm. Dette gøres nemmest mellem to stykker bagepapir.

  3. Rul den hævede dej ud i en lidt større firkant, hvor midten er lidt tykkere end hjørnerne. Læg smørret på midten af dejen og fold dejhjørnerne ind over smørret, så det er helt pakket ind. Vend stykket, så sammenføjningen vender nedad. Pres dejen lidt flad med kagerullen.

  4. Rul dejen ud til et rektangulært stykke, hvor den lange side er tre gange så lange som endestykkerne. Fold en trediedel af dejen ind over midten og fold den resterende tredjedel indover igen, så der nu er tre lag. Lad dejen hvile køligt i 10 minutter. Gentag udrulning og foldning og lad atter dejen hvile i 10 minutter.

  5. Gentag processen en sidste gang. Nu er der 27 lag, og det skal der være. Lad dejen hvile en sidste gang i ca. 20 minutter. Og så er den klar til videre brug, og kan formes til wienerbrød eller f.eks kringle.

  6. Rul dejen ud til en lang bane, som skal være ca. 35-40 cm. på den korte led. Del den på langs, så du har to aflange stykker. Læg en stribe remonce langs med midten af hvert dejbane og drys med rosiner. Fold siderne af dejen indover remoncen og rosinerne.

  7. Tryk med håndkanten hele vejen ned på midten af stykket. Til sidst pensles der med sammenpisket æg og drysses med hakkede mandler og sukker. Gentag processen, så du har to kringler. Lad dem hæve i en times tid.

  8. Bag ved 180 grader i 25-30 minutter.