En smuk kransekage fra vores svenske naboer. (©DR)

Krokan - Svensk kransekage

Krokan er en slags svensk kransekage, der laves i sirlige former, dekoreres med hvid galsur og samles til en smuk opstilling - gerne i flere etager. Kagen pyntes med marcipanroser og serveres typisk til bryllupper. I Den store bagedyst 2018, var der svensk tema, og deltagerne skulle i den hemmelige udfordring kaste sig ud at lave deres egne krokans efter konditor Katrine Foged Thomsens opskrift. Gør dem selv kunsten efter derhjemme.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Mørdej

  • 300 g hvedemel
  • 150 g smør
  • 100 g flormelis
  • 1 æg
  • kagering Ø 20 cm

Marcipan

  • 1200 g marcipan
  • 4-5 spsk. æggehvide

Glasur

  • 500 g flormelis
  • past. æggehvide

Karamel

  • 200 g sukker

Pynt

  • friske roser eller spiselige formet i marcipan

Fremgangsmåde

Mørdej

  1. Bland mel, smør og flormelis. Tilsæt ægget og ælt dejen let til den samler sig og bliver ensartet. Sæt på køl. (Lav marcipanelementerne, imens mørdejen køler).
  2. Rul mørdejen ud i 4 mm’s tykkelse – stik ud med kageringen.
  3. Bag ved 200 grader i 15-20 minutter.

Marcipan

  1. Bland marcipan med æggehvide, og ælt det godt igennem til du har en smidig og ensartet masse. 
  2. Del massen i 6 dele: 5 klumper (af 170 g hver) rulles til pølser på 75 cm og 1 klump til en pølse på 120 cm.
  3. Tegn en skabelon til snirkler (ca. 18 cm høje og hhv. 5/10 cm brede øverst/nederst). Se illustration her.
  4. Læg skabelonen under et stykke bagepapir på en bradepande. Form 5 snirkler, fordelt på 2 bradepander, imens skabelonen løbende flyttes.
  5. Form resten af marcipanen til ringe med huller, der har en diameter på 5 cm. (saml med lidt æggehvide i samlingerne).
  6. Bag i 15-20 minutter v. 200 grader varmluft, til de er godt gyldne.

Glasur

  1. Bland flormelis og æggehvide til en tyk glasur.
  2. Sprøjt snirkler og ringe med glasur, på begge sider, imens de stadig er godt lune.

Karamel

  1. Smelt sukkeret i en gryde ved middelvarme til en gylden karamel.

Opbygning

  1. Pynt mørdejsbunden som illustreret på illustrationen. Vend den med bunden opad, idet den understøttes på midten af en lille skål, ring eller lign.
  2. Montér marcipancirkler langs kanten med karamel.
  3. Vend mørdejsbunden igen.
  4. Monter snirklerne ovenpå mørdejsbunden med karamel, idet de fordeles symmetrisk ovenpå mørdejsbunden som på tegningen her.
  5. Pynt med blomster. 

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 3