Krokan - Svensk kransekage
Krokan er en slags svensk kransekage, der laves i sirlige former, dekoreres med hvid galsur og samles til en smuk opstilling - gerne i flere etager. Kagen pyntes med marcipanroser og serveres typisk til bryllupper. I Den store bagedyst 2018, var der svensk tema, og deltagerne skulle i den hemmelige udfordring kaste sig ud at lave deres egne krokans efter konditor Katrine Foged Thomsens opskrift. Gør dem selv kunsten efter derhjemme.
Tilberedningstid:
2 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Mørdej
- 300 g hvedemel
- 150 g smør
- 100 g flormelis
- 1 æg
- kagering Ø 20 cm
Marcipan
- 1200 g marcipan
- 4-5 spsk. æggehvide
Glasur
- 500 g flormelis
- past. æggehvide
Karamel
- 200 g sukker
Pynt
- friske roser eller spiselige formet i marcipan
Fremgangsmåde
Mørdej
- Bland mel, smør og flormelis. Tilsæt ægget og ælt dejen let til den samler sig og bliver ensartet. Sæt på køl. (Lav marcipanelementerne, imens mørdejen køler).
- Rul mørdejen ud i 4 mm’s tykkelse – stik ud med kageringen.
- Bag ved 200 grader i 15-20 minutter.
Marcipan
- Bland marcipan med æggehvide, og ælt det godt igennem til du har en smidig og ensartet masse.
- Del massen i 6 dele: 5 klumper (af 170 g hver) rulles til pølser på 75 cm og 1 klump til en pølse på 120 cm.
- Tegn en skabelon til snirkler (ca. 18 cm høje og hhv. 5/10 cm brede øverst/nederst). Se illustration her.
- Læg skabelonen under et stykke bagepapir på en bradepande. Form 5 snirkler, fordelt på 2 bradepander, imens skabelonen løbende flyttes.
- Form resten af marcipanen til ringe med huller, der har en diameter på 5 cm. (saml med lidt æggehvide i samlingerne).
- Bag i 15-20 minutter v. 200 grader varmluft, til de er godt gyldne.
Glasur
- Bland flormelis og æggehvide til en tyk glasur.
- Sprøjt snirkler og ringe med glasur, på begge sider, imens de stadig er godt lune.
Karamel
- Smelt sukkeret i en gryde ved middelvarme til en gylden karamel.
Opbygning
- Pynt mørdejsbunden som illustreret på illustrationen. Vend den med bunden opad, idet den understøttes på midten af en lille skål, ring eller lign.
- Montér marcipancirkler langs kanten med karamel.
- Vend mørdejsbunden igen.
- Monter snirklerne ovenpå mørdejsbunden med karamel, idet de fordeles symmetrisk ovenpå mørdejsbunden som på tegningen her.
- Pynt med blomster.