Svenske kartoffeldumplings med flæsk og brunet smør - Kroppkakor. (©DR)

Kroppkakor

Kroppkakor er svenskernes svar på kartoffeldumplings - fyldt med stegt flæsk og serveret med brunet smør, fløde og tyttebær. En hyggelig lille hapser.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Kroppkakor

  • 600 g melede kartofler
  • 3 æggeblomme
  • ca. 2 dl hvedemel
  • ca. 2 tsk. salt

Fyld

  • 400 g saltet flæsk
  • 1 stort løg
  • 30 g smør
  • 2 tsk. allehånde

Desuden

  • rørte tyttebær
  • 1 dl piskefløde
  • 100 g brunet smør

Fremgangsmåde

Skær flæsket i små tern. Hak løget fint. Steg begge dele i smørret til gyldent. Smag til med allehånde og lad blandingen køle helt af.
Kog kartoflerne helt møre i usaltet vand. Mens de stadig er lunkne pureres de og blandes med æggeblommer, mel og salt til en sammenhængende dej, der hverken må være for klistret eller for tør.
Rul dejen til en pølse og del den i 12 stykker. Tril hvert stykke til en lille bolle. Lav en fordybning i hver bolle og læg en skefuld af flæskeblandingen i. Knib åbningen sammen og tril atter til bolleform. Dette gøres lettest med let melede hænder.
Kog kroppkakorne i saltet vand i ca. 8-10 minutter. Vandet skal ikke bulderkoge, for så kan bollerne gå i stykker. Giv tre kroppkakor på hver tallerken, en stor skefuld brunet smør over, en lille smule fløde og en skefuld tyttebær.