En rigtig julesmåkage, der er hyggelig at lave med familien, og pynter på juletræet som spiselige godter. (©DR)

Krydderkager - søde kagemænd og koner

Her er en opskrift på lækre småkager, som man sammen med børnene kan lave til sjove og flotte kagemænd og koner. Mette Blomsterberg bagte de yndige kager i programmet 'Det søde liv' sammen med sine to døtre, og er en hyggeligt aktivitet for hele familien til jul. Kagerne er også særligt flotte at hænge på juletræet som spiseligt pynt.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

Krydderkage dej

  • 400 g hvedemel
  • 200 g blødt smør
  • 150 g flormelis
  • 4-5 stk. æggeblommer
    (ca. 110 g)
  • 0,5 tsk. stødt nellike
  • 1 tsk. stødt kanel

Glasur

  • 150 g flormelis
  • 50 g pasteuriserede æggehvide

Pynt

  • evt. krymmel, nødder, chokoladeknapper mv.

Fremgangsmåde

  1. Krydderkage dej:
    Mel, smør, flormelis, kanel og nelliker æltes sammen til det smuldrer. Tilsæt æggeblommerne og lad dejen samle sig. Når dejen er ensartet, stilles den evt. i køleskab i en ½ time inden den udrulles relativt tyndt i lidt mel.
  2. Udstik de ønskede figurer (mænd, koner, hjerter, osv.). Saml store figurer på én bageplade beklædt med bagepapir og små figurer på én bageplade beklædt med bagepapir, for at sikre, at det, der skal bage, eksempelvis lang tid, er på samme plade. Ælt alle dejresterne sammen til en ensartet klump og gentag udrulningen. Slutteligt kan der laves små krydderkager (pebernødder) af den resterende dej.
  3. Figurerne bages ved 170 grader - afhængigt af tykkelse og størrelse, til de er gyldne, mellem 8 - 18 minutter. Hold øje med dem med jævne mellemrum.
  4. Glasur:
    Flormelis og æggehvide piskes hvide og luftige med håndmikser. Glasuren er færdig, når den ikke flyder sammen, når piskningen stoppes. Den færdige glasur kommes op i et cornet (et kræmmerhus af bagepapir) eller i en engangssprøjtepose.
  1. Pyntning:
    Pynt figurerne efter eget valg og drys måske med pistacie, krymmel, frysetørrede hindbær, fint hakkede mandler, sølvkugler osv. - kun fantasien sætter grænser. Lad de pyntede krydderkager lufttørre et par timer inden de opbevares i tætsluttende dåser.