Cavaen kan selvfølgelig også serveres som en velkomstdrink når gæsterne ankommer (©DR)

Krydret gløgg & jule cava

Lækker krydret julegløgg og jule cava, der kan serveres til en julefrokost, eller imens gæsterne venter på stegen, juleaften.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Gløggkoncentrat

  • 0,5 stk. usprøjtet appelsin
  • 2 stk. hele kanelstænger
  • 2 blade laurbær
  • 2 stk. stjerneanis
  • 0,5 tsk. hel sort peber
  • 0,5 spsk. hel allehånde
  • 0,5 spsk. hele nelliker
  • 0,5 tsk. hel kardemomme
  • 30 g brun farin
  • 2,5 dl vand

Gløgg

  • 0,75 cl rødvin
    (1 flaske)
  • 1 smule madelsplitter
  • 1 smule rosiner

Jule cava

  • 1 dl gløggkoncentrat
    (Se ovenfor)
  • 4-6 stk. stjerneanis
  • 150 cl halvtør kold cava pr. person
    (spumante eller cremant kan også bruges)

Fremgangsmåde

Klik play på videoen herunder og se, hvordan Mette Blomsterberg laver gløggekstrakten

  1. Gløggkoncentrat:
    Vask appelsinen og skær den i grove stykker. Kom appelsinstykkerne, alle krydderierne, farin og vand op i en kasserolle. Bring det hele til kogepunktet og lad det småsimre i 10 minutter under låg. Tag kasserollen af varmen og lad det hele trække under låg i ca. 2 timer.
  2. Sigt hele herligheden over i en ny gryde, tilsæt rødvinen og varm nænsomt gløggen op til 80 grader. Rist mandelsplitterne kort i ovnen eller på en tør pande. Afkøl dem ved stuetemperatur.
  3. Kom mandelsplitter og rosiner i flotte glas, hæld den rygende varme gløgg over og server straks, evt. med hjemmebagte småkager til. 
  4. Jule cava:
    Kom et par spiseskefulde gløggkoncentrat op i 4-6 stk. smukke champange glas. Kom en hel stjerne anis op i hvert glas.
  5. Hæld derefter kold Cava over og server straks.