Kunstkage med ribs og marcipan
Den kunstneriske kage med marcipan, hyldeblomst og ribs er en hæder til maleren Asger Jorn
Tilberedningstid:
4 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Citronbunde
- 150 g smør
- 150 g sukker
- 3 stk. æg
- 2,5 dl tykmælk
- 230 g hvedemel
- 2 tsk. bagepulver
- 1 stang vanilje
- 1 stk. økologisk citron
- 1 smule gul frugtfarve
Pistacie/marcipanbund
- 25 g pistacienødder
- 1 tsk. sukker
- 0,25 dl vand
Dej
- 75 g smør
- 75 g sukker
- 2 stk. æg
- 1 smule grøn farve
- 60 g hvedemel
- 0,5 tsk. bagepulver
- 1 stang vanilje
Marcipanmasse
- 75 g marcipan
- 50 g sukker
- 40 g smør
- 1 stk. æg
Pensler
- 60 g flormelis
- 80 g mel
- 65 g smør
- 1,5 stk. æggehvide
- 1 knivspids salt
- 0,5 tsk. gurkemeje
- 1 knivspids peber
- 1 tsk. kakao
Malerpalet
- 125 g smør
- 100 g sukker
- 1 spsk. honning
- 220 g hvedemel
- 1 smule lakridspulver
- 10 g kakao
- 1 knivspids knust chili
Ribscreme
- 250 g ribs
- 3 blade husblas
- 50 g sukker
- 1 dl fløde
- 0,5 dl græsk yoghurt
- 1 sjat citronsaft
- 1 stang vanilje
Hyldeblomstmousse
- 2 blade husblas
- 1 dl hyldeblomstsaft
- 1 spsk. citronsaft
- 2 stk. æggeblomme
- 1-2 spsk. sukker
- 1,5 stk. æggehvide
- 1 dl fløde
Smørcreme
- 125 g smør
- 0,5 dl vand
- 100 g sukker
- 1 stk. past. æggeblomme
Marcipan
- 300 g marcipan
- 150 g flormelis
- 40 g glukose
Fremgangsmåde
Lav citronbunde
- Smør, vanilje, farve og sukker piskes hvidt, æggene tilsættes et af gangen, pisk godt mellem hver.
- Citronen rives fint, og halvdelen af saften kommes i dejen.
- Tykmælk tilsættes, og dernæst sigtes de tørre dele i.
- Bages ved 155 grader i 35 minutter.
- Overhæles med citronsaft, når den kommer ud af ovnen.
Lav pistaciemarcipanbund
- Blend pistacienødderne, tilsæt sukker og vand og varm det hele godt igennem.
Lav dej
- Smør, sukker og vanilje piskes hvidt, æggene tilsættes et af gangen. De tørre dele sigtes i og dejen gøres glat.
Lav marcipanmasse
- Det hele røres godt sammen til en jævn masse og hældes i en lille bradepande. Bages ved 170 grader i 25 min.
Pensler
- Det hele blandes sammen og skal herefter hvile i 30 min.
- Smøres efter en papform meget tyndt ud på en silikonemåtte.
- Skal være ca. 8x30, der rundes i enderne. Bages i 5 min ved 200 grader.
- Rulles omkring en pind og formes som en pensel, skæres i enden så der er plads til penselhår.
Malerpalet
- Smørret røres med sukker og honning, mel og krydderier. På køl.
- Udrulles på bagepapir i 0,3 mm og skæres i facon som en palet.
- Bages ved 200 grader i 8 min.
Ribscreme
- Læg husblassen i blød i koldt vand.
- Kog ribsene med vaniljen.
- Flødes piskes blød.
- Blandes med græsk yoghurt og vendes med de kogte, let blendede ribs. Smag til med citron.
Lav hyldeblomstmousse
- Husblas lægges i blød i koldt vand.
- Hviderne piskes stive, fløden piskes blød og æggeblommer og sukker piskes hvidt.
- Husblas smeltes, og hyldeblomstsaft hældes ved. Det tilsættes æggesnapsen.
- Fløden vendes i samt æggehviderne. Smag til med citron.
Smørcreme til opsmøring
- Vand og sukker smeltes og køles. Smør piskes hvidt, herefter tilsættes æggeblomme og sukkerlage. Piskes luftigt.
Marcipan til sider
- Det hele æltes på maskine. På køl.
Opbygning
- Du skal desuden her bruge mørk chokolade til fantasivæsner, indfarvet glasur til malerklatter og isomalt til hår på pensel
- Jeg har valgt at lægge kagen sammen sådan lidt skråt, for at løfte paletten.
- Husk underlag 18x22. Et lag citronbund, kirsebærcreme, marcipanbund, hyldeblomstmousse og citronbund.
- Siderne på kagen smøres op to gange.
- Marcipanen indfarves, og der laves marmoreret mønster.
- Udrulles tyndt på silikonemåtten og sættes på både sider og oven på kagen.
- Palet pyntes med malerklatter og sættes på toppen af kagen.
- Pensler stikkes i hullet på palet! Og lad os så hylde Jorn!!