Chokolade smager godt i andet end desserter. For eksempel i en krydret bbq-marinade til grillet kylling. (©DR)

Kyllingespyd med chokolade-BBQ-sauce

I Madmagasinet om chokolade viste kok Adam Aamann, at chokolade ikke kun er til den søde tand, men sagtens kan bruges i det salte køkken som et eksotisk krydderi. Få her hans opskrift på kylling på grillspyd, marineret i en intens bbq-sauce med mørk chokolade, røget paprika og limesaft. Server med lynsyltede blommer og en let salat, og du har smagfuld aftensmad, der overrasker dine smagsløg.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

BBQ-sauce

  • 1 løg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1/2 tsk. røget paprika
  • 1/2 tsk. chilipulver
  • 1,25 dl hønsefond
  • 1,25 dl ketchup
  • 1/2 dl limejuice
  • 10 g brun farin
  • 45 g Worcestershire sauce
  • 1 spsk. kakaopulver
  • 30 g mørk chokolade 70%

Kylling

  • 1 hel kylling
  • 1 limefrugt
  • 2 spsk. havsalt
  • 1 grøn timian
  • 2 stængler citrongræs
  • peber efter smag
  • 12 træspyd

Lynsyltede blommer

  • 12 blommer
    (ca. 300 g)
  • 3 spsk. honning
  • 1/2 tsk. kanel
  • salt og peber

Fremgangsmåde

BBQ-sauce 

  1. Sautér finthakket løg i en gryde med lidt olie ved lav varme i ca. 6 min.
  2. Tilsæt resten af ingredienere (undtagen chokoladen) og kog det igennem i 10-15 min.
  3. Tag gryden af blusset og lad den stå lidt. Kom det i en blender og tilsæt chokoladen. Blend saucen til ensartet konsistens.

Kylling

  1. Partér kyllingen og skær kødet af benene og skroget i hele stykker. Hold bryst og lårkød adskilt.
  2. Skær kyllingekødet i mindre stykker af ca. 4 x 4 cm.
  3. Kødet krydders med salt, peber, lime, fintsnittet chili og citrongræs. Massér det godt og lad det marinere i 30-60 min. Læg ca. 12 bambusspyd i vand samtidig.
  4. Kom kødet på spyddene så lårkød og brystkød er på hver sit spyd.
  5. Grill spyddene på en meget varm grill. Når de er næsten færdige, smøres de med BBQ-saucen, og kommes tilbage på grillen. Dette gentages et par gange til BBQ-saucen karamelliserer på spyddene.

Lynsyltede blommer

  1. Skær blommerne i små tern på ca. 1 x 1 cm.
  2. Kom honningen i en kasserolle, varm det op og lad den karamellisere let.
  3. Tilsæt blommer og kanel og lad det koge kort igennem i 1-2 min., så blommeternene stadig hænger sammen.
  4. Smag til med salt og peber, kom det i en skål og lad det køle af. Det skal være stuetemperatur ved servering.
  5. Server de grillede kyllingespyd sammen med de lynsylteblommer og gerne en let salat.