Kyllingespyd med jordnøddesauce. (©DR)

Kyllingespyd med jordnøddesauce

Prøv her en lækker ret, inspireret af det asiatiske køkken! Kyllingespid, sursøde grøntsager og en dejlig hjemmelavet jordnøddesauce. Vær opmærksom på, at kyllingen skal stå i marinaden i minimum en halv time.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 600 g kyllingebryst
  • 16-20 stk. træspyd
    (alt efter hvor mange spyd man ønsker at lave)

Marinade

  • 1 smule limesaft
  • 1 smule chilisauce
  • 1 smule sød soja
    (fx Ketjap Manis)
  • 1 smule ingefær
  • 1-2 fed hvidløg

Sursød grøntsager

  • 500 kg hvidkål
  • 500 g gulerødder
  • 0,5-1 l risvinseddike
    (lagereddike kan også bruges)
  • 2-4 dl sukker

Jordnøddesmør

  • 3-4 håndfulde usaltede jordnødder uden skal
  • 1 smule salt
  • 1 smule sukker

Jordnøddesauce

  • 1 smule koldpresset jomfruolivenolie
  • 2 stk. skalotteløg
  • 2-3 stk. limeblade
  • 1 smule citrongræs
    (skæres i stykker á 4-5 cm)
  • 1 smule fiskesauce
    (fx Nam pla)
  • 1 smule jordnøddesmør
  • 1 dåse kokosmælk
  • 1 smule skummetmælk

Fremgangsmåde

Kyllingespyd: 

  1. Læg træspyddene i blød i vand. Skær kyllingen i tern. Bland alle ingredienserne til marinaden sammen. Marinér kyllingen i marinaden i minimum en halv time. Sæt kyllingeternene på spyd og grill dem på havegrillen til de er gyldne og gennemstegte. Servér dem med jordnøddesauce og sursøde grøntsager.

Sursøde grøntsager: 

  1. Skær hvidkål og gulerødder i papirstynde stave eller skiver. Kog edikkelagen op og hæld den over grøntsagerne. Lad grøntsagerne køle af og spis dem til kyllingespid med jordnøddesauce.

Jordnøddesmør: 

  1. Rist jordnødderne på bagepapir på en bradepande i ovnen ved 200 grader til de er helt gyldne. Kom jordnødderne i en foodprocessor og kværn dem til jordnøddesmør. Jo længere tid du kværner desto mere flydende og cremet bliver jordnøddesmørret. Smag det til med salt, og evt. med lidt sukker. Jordnøddesmør kan bruges som pålæg eller som hovedingrediens til jordnøddesauce.

    TIP: Brug din hjemmelavede jordnøddesmør som hovedingrediens i din jordnøddesauce.

Jordnøddesauce: 

  1. Varm olien op i en gryde og steg skalotteløgene til de er glasklare i konsistensen. Lad bare limeblade og citrongræs stege med. Tilsæt en god slat nam pla og lad det hele stege yderligere et minut eller to. Derefter tilsættes jordnøddesmørret og det røres godt igennem. Kom kokosmælken på og rør til saucen er ensartet og cremet i konsistensen. Lad saucen koge op til den tykner. Hvis den begynder at skille kan den som oftest reddes ved at tilsætte en god slat skummet mælk, hvorefter saucen røres godt igennem igen. Jordnøddesaucen spises til kyllingespid og de sursøde grøntsager.