Kyllingesuppen er både billig og nem at lave, og så smager den skønt. (©DR)

Kyllingesuppe med melboller og forårsgrønt

I Madmagasinet lavede Adam Aamann velsmagende mad på budget - prøv eksempelvis denne opskrift på en kraftig kyllingesuppe med melboller og forårsgrønt. Suppen rækker til seks personer, men du kan evt. tage 2/3 af kyllingekødet fra og bruge det til at lave både hønsesalat og risotto efter Adam Amanns opskrifter - da rækker suppen til to personer. På den måde kan én kylling blive til tre måltider. Se nedenfor.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

Kyllingesuppe

  • 1 frilands - eller økologisk kyllinge på min. 1500 g
  • 2 løg
  • 1 gulerod
  • 3 cm tyk skive knoldselleri
  • 1 håndfuld persillestilke
  • 2 laurbærblade
  • 1 lille bundt frisk timian
  • 1 spsk. sorte peberkorn

Melboller

  • 1,25 dl vand
  • 65 g smør
  • 65 g hvedemel
  • 2 store æg
  • 2 g salt
  • friskkværnet peber
  • 6 gode riv muskatnød

Suppefyld til servering

  • 1 gulerod
  • 80 g knoldselleri
  • 1 lille persillerod
  • 1 kartoffel
  • 1 løg eller porre
  • 1 dl persille, finthakket
  • evt. 1 dl kørvel

Fremgangsmåde

Kyllingesuppe

  1. Læg kyllingen i en gryde, der er stor nok til at rumme den og grøntsager. Dæk til med vand, og kog det op under omhyggelig afskumning. Lad kyllingen simre i yderligere 10-15 minutter, og afskum undervejs.
  2. Vask og skræl suppegrøntsagerne, og pluk persillebladene fra stilkene. Tilsæt alle grøntsagerne (de skal være skåret i grove tern) sammen med persillestilke, laurbærblade, timian og peberkorn. Kog det roligt i yderligere en time, og tjek om kylling og grøntsager er møre, så de har afgivet kraft og aroma til suppen.
  3. Tag kyllingen op, og lad den køle af i et fad. Pluk alt kødet af kyllingen, kom det i en skål, og kom ben tilbage i suppen. Kog suppen lidt ind til den smager mere kraftigt.
  4. (Husk at sætte 2/3 af kyllingekødet til side til de næste dages måltider (se opskrifter i bunden).
  5. Sigt suppen igennem en fin sigte evt. med et rent, opvredet viskestykke over sigten. Kom den sigtede suppe over i en frisk gryde.
  6. Kog den op under afskumning (tag lidt over halvdelen af suppen fra, hvis du skal lave risotto dagen efter).
  7. Smag suppen til med salt og peber.

Melboller

  1. Kog vand og smør op i en lille gryde. Rør melet ud i gryden med en ske, og bag massen igennem 1-2 minutter over svag varme. 
  2. Tag gryden af komfuret, afkøl let, og rør æggene i ét af gangen. Pisk dejen sej og glat. 
  3. Krydr med salt og peber og frisk revet muskatnød. Afkøl dejen helt i en sprøjtepose eller en skål.
  4. Kog en gryde med velsaltet vand op. Stik enten bollerne ud i vandet via sprøjteposen med en kniv, eller form små boller med to teskeer, dyppet i kogende vand. Tilbered portionerne af et par omgange.
  5. Lad bollerne simre 2 minutter til de alle har lagt sig i vandets overflade. Løft dem over i koldt vand med salt. De er nu klar til at lune i suppen.

Servering

  1. Skræl og snit gulerod, persillerod, selleri og kartoffel i små tern. Vask og hak persillen. Kom det i suppen, og lad det simre i 5-6 minutter. 
  2. Smag til med lidt salt, og kom det plukkede kyllingekød i suppen lige inden servering. 
  3. Kom melbollerne i en dyb tallerken, og hæld suppen over. Drys evt. med hakket kørvel og server straks.