Lagkage med brombær og hindbær
En ekstravagant og elegant lagkage med smørcreme, som Micki bagte i 'Den store bagedyst' 2015. Han kaldte den Fifty shades of berry. En lagkage, som kræver en smule fingersnilde, men det er hele arbejdet værd.
Tilberedningstid:
4 timer
Antal portioner:
10 pers.
Kok og program
Ingredienser
Kagebunde - 3 slags
- 400 g blødt smør
- 400 g sukker
- 1 stang vanilje
- 9 stk. æg
-
160 g
hvedemel
(x3)
-
1 tsk.
bagepulver
(x3)
- 2 stk. citron (skal og saft)
-
4 spsk.
lime (saft og skal)
(kan udlades)
- 1 tsk. kakao
- 2 spsk. mælk
-
3 stk.
frugt eller pastafarve
(pink, rosa, rød)
Brombærmousse
- 300 g frosne brombær
- 1 dl sukker
- 0,5 stang vanilje
- 1 spsk. vand
- 3 dl fløde
- 3,5 blade husblas
- 1 smule citronsaft
Hindbærmousse
- 300 g frosne hindbær
- 1 dl sukker
- 1 spsk. vand
- 1 stk. lime (saft og skal)
- 3 dl fløde
- 3,5 blade husblas
- 1 smule citronsaft
Smørcreme
- 500 g blødt smør
- 750 g flormelis
- 3 spsk. citronsaft
-
2 stk.
pastafarve
(Rød og pink)
Fremgangsmåde
Lav kagebunde - 3 slags:
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland det med sukkeret.
- Blødt smør, sukker og vaniljesukker piskes tykt, hvidt og luftigt. Tilsæt derefter æggene et efter et.
- Mel sigtes med bagepulver i hver sin skål.
- Æggemassen deles nu over i 3 skåle med lige meget i hver, ca. 375 g i hver. Mel og bagepulver vendes i.
- 2 spsk. citronsaft og 1 tsk. citronskal vendes i æggemassen i to af skålene.
- I den sidste skål kommes kakao i og vendes sammen med æggemassen og melet.
- Mælken kommes i til sidst og røres med.
- Den ene del med kakao farves med den røde farve, vendes og kommes i en smurt form. Ø20.
- Den anden del farves med den pink/rosa farve, vendes og kommes i en smurt form. Ø20.
- Den sidste del farves let med pink/rosa og kommes i en smurt form. Ø20.
- Bundene bages ved 180 grader i ca. 35 minutter. Tjek efter ved at stikke i kagen - der må ikke hænge noget ved. Bundene køles helt.
- Derefter flækkes bundene, så de har en højde på ca. 1½-2 cm. Den lyse og lyserøde bund skænkes med saften fra en halv citron hver, når de er kommet ud af ovnen.
Lav brombærmousse
- Opblød husblas i rigeligt koldt vand. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland med lidt af sukkeret.
- Kog bærrene op med sukker, vanilje og vand. Kog bærrene ud. Smag til med citronsaft og evt. mere sukker. Blend det hele kort med en stavblender.
- Tag bærrene af varmen og tag 2-3 spsk. sylt fra.
- Bland den opvredne husblas med den varme kompot. Køl det ned.
- Fløden piskes let stiv og vendes med bærrene. Moussen kommes i kagen på nederste bund.
Lav hindbærmousse
- Opblød husblas i rigeligt koldt vand.
- Kog bærrene op med sukker og vand. Kog bærrene ud.
- Smag til med citronsaft, lime og limeskal og evt. mere sukker.
- Blend det hele kort med en stavblender.
- Tag bærrene af varmen og tag 2-3 spsk. sylt fra.
- Bland den opvredne husblas med den varme kompot. Køl det ned.
- Fløden piskes let stiv. Fløde vendes med bærrene, og moussen kommes i kagen på bunden i midten.
Lav smørcreme
- Smør, flormelis og citronsaft piskes sammen, til det er blødt og ensartet.
- Massen deles i 4-5 dele og kommes i hver sin skål.
- Der farves med pastafarve i rød og pink, så alle skåle har hver sin nuance inden for rød/lyserød.
- Bruges til pynt og opsmøring af kagen.
- 2 skåle skal have den samme midternuance/farve.
Samling af kagen
- En bagering fores med bageplast/folie.
- I bunden kommes den mørkeste bund.
- Bunden smøres med brombærkompot.
- Yderst i kanten på kagen kommes friske brombær rundt i en ring.
- Brombærmoussen kommes derefter i midten og op til kanten af bærrene.
- Den lyserøde bund lægges oven på.
- Bunden smøres med hindbærkompot.
- Hindbær kommes derefter i en ring yderst på kagen.
- Hindbærmoussen kommes i midten og på til kanten af bærrene.
- Den lyse bund topper kagen. Stilles på køl.
Opsmøring/pyntning af kagen
- Kagen tages ud fra køl.
- Toppen smørres med smørcreme og kanterne lige så.
- Dette gøres med en af de ekstra midternuancer, som der blev lavet to skåle af.
- Toppen pyntes med en stor rosette, der laves direkte på kagen, med en flad dråbe-tyl.
- Start i midten med den mørkeste farve, og lav fine små buer/ringe fra midten og rundt.
- Kør rundt på evt. drejeskive, mens du laver små buer.
- Skift farve undervejs, så du opnår denne nuance/ombre effekt.
- Lav fx milepæle på kagen, hvor du så kan se, hvornår farven skal skifte.
- Den yderste kant laves med den lyse farve i et helt stykke.
- Siderne dekoreres ved at tage den lyse farve og sprøjte med rund tyl, en klat på toppen af siden.
- Denne "tværes" på ud på langs med en spartel.
- Gør dette hele vejen ned i de forskellige nuancer.
- Skift farve ned ad kanten til du kommer til bunden med den mørkeste farve.
- Gør dette ved 6-8 punkter rundt om kagen.
- Skrab med en skraber, så kanten bliver helt lige, men farvenuancerne stadig er der, når den står helt lige.
- Pynt evt. med rosetter, friske blomster, m.m.