Sommerlig og frisk lagkage med syrlige bær og fed mascarponecreme (©DR)

Lagkage med friske bær og mascarpone

Her har du en skøn sommerlagkage med mascarponemousse og hindbærmousse med hvid chokolade.

Tilberedningstid: 5 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mascarponemousse

  • 150 g mascarponeost
  • 30 g past. æggeblommer
  • 40 g flormelis
  • 0,25 dl vand
  • 0,5 stang vanilje
  • 1 spsk. sukker
  • 4 dl fløde 38%
  • 6 blade husblas
  • 100 g friske blåbær

Hindbærmousse

  • 100 g hvid chokolade
  • 2 stk. past. æg
  • 100 g sukker
  • 0,5 stang vanilje
  • 5 blade husblas
  • 300 g frosne hindbær
  • 1 stk. lime (saft og skal)
  • 5 dl piskefløde
  • 100 g friske hindbær

Hvide lagkagebunde

  • 0,5 stang vanilje
  • 2 stk. æg
  • 115 g sukker
  • 50 g kartoffelmel
  • 40 g hvedemel
  • 0,66 tsk. bagepulver
  • 20 g mandler

Makronbund

  • 125 g rå marcipan
  • 75 g flormelis
  • 60 g æggehvide

Overtræksmarcipan

  • 250 g rå marcipan
  • 125 g flormelis
  • 30 g glukosesirup

Pynt

  • 0,25 l piskefløde 38%
  • 200 g friske hindbær
  • 200 g friske blåbær

Fremgangsmåde

Lav mascarponemousse:

  1. Husblassen sættes i blød i koldt vand

  2. Fløden piskes til let flødeskum.

  3. Æggeblommer og flormelis piskes sammen og blandes med mascarponen

  4. Vaniljestangen flækkes, og kornene skrabes ud og blandes med en lille smule sukker, som herefter blandes i mascarponen.

  5. Mascarponen sættes over vandband, hvor den skal lunes lidt.

  6. Den tomme vaniljestang koges op med vandet, herefter tages stangen op, og husblassen smeltes i vandet.

  7. Vandet afkøles en smule og blandes i mascarponecremen sammen med flødeskummet.

  8. Moussen sættes på køl.

Hindbærmousse med hvid chokolade:

  1. Sæt husblassen i blød i koldt vand.

  2. Hak og smelt chokoladen.  

  3. Giv hindbærerne, limeskal og saft et opkog på 5 minutter og purér dem

  4. Pisk æggene med sukker og vanilje.

  5. Pisk chokoladen i.  

  6. Vrid vandet fra husblassen og tilsæt den i den varme hindbærpuré. Lad den køle til den er lillefingervarm.

  7. Rør hindbærpuréen i æggemassen.

  8. Pisk fløden stiv og vend den i moussen til sidst. Sæt moussen i køleskabet til den er stiv nok til at fordele på kagen. 

Lav hvide lagkagebunde:

  1. Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud. Bland det med 1 spsk. af sukkeret.  

  2. Pisk vanilje, sukker og æg hvidt og luftigt.  

  3. Hak mandlerne meget fint

  4. Sigt mel, bagepulver og kartoffelmel i massen. Vend forsigtigt rundt.  

  5. Vend de finthakkede mandler i.

  6. Fordel massen i en smurt lagkagering 22 cm.

  7. Bages i ca. 15-20 min ved 180 grader.

  8. Bundene flækkes i 2 lige tykke bunde 

Lav makronbund:

  1. Bland marcipan og sigtet flormelis sammen med en anelse af æggehviden

  2. Tilsæt mere og mere æggehvide

  3. Makronmassen kommes i en engangssprøjtepose, og der klippes et lille hul.  

  4. Klargør et stykke bagepapir hvorpå der er tegnet en cirkel på 22 cm. – Brug evt. en lagkagering til at tegne efter.

  5. Sprøjt massen ud i en cirkel 1 cm. større end den der er aftegnet.  

  6. Bages ved 180 grader til den er let gylden ca. 15.

  7. Udstik den kolde makronbund med lagkageringen. 

Lav overtræksmarcipan:

  1. Ælt alle ingredienserne sammen til en ensartet masse.  

  2. Opbevar overtræksmarcipanen i en tillukket plasticpose ved stuetemperatur indtil den skal anvendes.  

  3. Rul overtræksmarcipanen ud i ekstra flormelis til ét langt bånd, som kan nå hele vejen rundt om kagen.  

  4. Opmål og renskær båndet mens det ligger på bordet. Båndet skal være 0,5 cm. højere end kanten af kagen. 

Samling af kagen:

  1. Klip et stykke lagkagefolie som passer til lagkageringen.

  2. Rækkefølgen for samlingen af kagen er herefter, startende med nederste:

  3. Makronbund

  4. Mascarponemoussen og friske blåbær

  5. Hvid lagkagebund

  6. Hindbærmousse og friske hindbær. (Gem 1/3 af moussen til at smøre kagen op med)

  7. Hvid lagkagebund 

Pynt:

  1.  Smør kagen op med hindbærmousse. Brug evt. en spatel.

  2. Rul marcipanovertræksbåndet rundt om kagen.

  3. Pisk fløden og put den i en sprøjtepose med en stjernetyl.

  4. Pynt kagen med fløderosetter i kanten, friske hindbær og blåbær