Smuk og syndig jordbærlagkage omkranset af hvid chokolade (©DR)

Lagkage med jordbær og chokoladegitter

Lagkagen er med nøddebund, jordbær- og chokolademousse og pyntes med blandt andet abrikosgelé.

Tilberedningstid: 5 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Hasselnøddebunde

  • 125 g sukker
  • 3 stk. æg
  • 80 g hasselnødder
  • 4 spsk. hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver

Lagkagebund

  • 150 g mel
  • 150 g sukker
  • 4 stk. æg
  • 1 tsk. bagepulver

Hvid chokolademousse

  • 1,5 blade husblas
  • 200 g hvid chokolade
  • 1 stk. æg
  • 1 stk. æggeblomme
  • 2,5 dl fløde

Nøddekrokant

  • 75 g hasselnødder
  • 30 g sukker

Jordbærmousse

  • 0,5 bæger past. æggehvider
  • 0,5 bæger past. æggeblommer
  • 75 g sukker
  • 250 g frosne jordbær
  • 2,5 dl fløde
  • 8 blade husblas
  • 0,5 dl Asti eller Verdi
  • 1-2 stk. lime (saften heraf)
  • 1 håndfuld jordbær

Jordbærmarmelade

  • 300 g jordbær
  • 300 g sukker
  • 0,5 dl vand
  • 0,5 stk. citron (saften heraf)

Abrikosgelé

  • 5 stk. abrikoser
  • 50 g sukker
  • 1 dl vand
  • 2 blade husblas

Flødeskumspynt

  • 3 dl fløde
  • 1 tsk. rød farve

Hvidt chokoladegitter

  • 200 g hvid chokolade

Fremgangsmåde

Bag hasselnøddebunde:

  1. Ovnen sættes på 175 grader.

  2. Æg og sukker piskes til tyk og lækker æggesnaps.

  3. Hasselnødderne enten skæres eller blendes helt fine (nogle kan godt lide dem rustikke).

  4. Hasselnødderne blandes med hvedemelet og bagepulveret.

  5. Forsigtigt vendes den lækre æggesnaps i hasselnødde/mel-blandingen. Massen skal lige akkurat være helt ensartet.

  6. Dejen hældes i to springforme med en diameter på 24 cm med bagepapir i bunden og smurt med smør langs siderne, så bundene frit kan arbejde i ovnen.

  7. Bunden bages i midten af ovnen ved 175 grader til den er gylden.

  8. Inden bunden befries fra formen, er det vigtigt, at den er helt kold.

Lagekagebund:

  1. Ovnen sættes på 200 grader.

  2. Æg og sukker piskes til let og luftig masse.

  3. Mel og bagepulver sigtes i, og det vendes forsigtigt sammen.

  4. Blandingen hældes i en springform på 24 cm i diameter med bagepapir i bunden og smurt med smør langs siderne.

  5. Bunden bages på nederste rille i ovnen i ca. 30 min.

  6. Pas på den ikke bliver for mørk ' Evt. lægges et stykke stanniol over.

  7. Del bunden i 2-3 bunde når den er kold (I denne sammenhæng deles den i to relativt tykke bunde, hvor kun den ene tages i brug.)

Hvid chokolademousse:

  1. Husblassen lægges i blød i rigeligt koldt vand i ca. 30 min.

  2. Chokoladen smeltes over et vandbad og stilles til side.

  3. Æg og blomme piskes i en skål over et vandbad. Æggesnapsen skal blive tyk og glat. (Pas på med varmen - ikke for meget).

  4. I den stadig lune æggesnaps puttes husblas ned i. Rør rundt til husblassen er opløst.

  5. Tag nu chokoladen og bland sammen med æggesnapsen.

  6. I en anden skål piskes fløden stiv.

  7. Fløden tilsættes forsigtigt æggesnapsen med chokoladen. Vend blandingen sammen til den er helt fin og ens.

  8. Afkøl moussen indtil den skal bruges (gerne 3 timer.)

Nøddekrokant:

  1. Nødder og sukker kommes på en pande.

  2. Karamalicer nødderne ved lav varme.

  3. Blandingen hældes ud på et bagepapir (først når sukkeret er helt smeltet).

  4. Lad blandingen afkøle helt og hak det, så det bliver til en krokant blanding (relativt groft, mener jeg, er mest lækkert).

  5. Krokanten vendes i den let piskede hvide chokolademousse, inden moussen påføres lagkagen. (Kan også drysses ovenpå moussen).

Jordbærmousse:

  1. Læg husblassen i blød i rigeligt med koldt vand i ca. 30 min.

  2. Jordbærrene puttes i en grydes, og de skal lige op og koge lidt. Mos samtidig bærrene fint.

  3. Tag gryden væk fra varmen og hæld Asti i.

  4. Husblassen vrides og puttes direkte i den lune gryde.

  5. Rør til blandingen er ensartet.

  6. Derefter puttes limefrugtsaften i.

  7. I en anden skål piskes æg og sukker, til æggesnapsen er hvid og luftig.

  8. I en tredje skål piskes fløden stiv.

  9. Rør lidt af æggesnapsen i jordbærgrøden.

  10. Jordbærgrøden hældes derefter over i æggesnapsen. Vendes forsigtigt sammen.

  11. Rør lidt af flødeskummen sammen med den nye blanding.

  12. Resten af flødeskummet vendes i blandingen til den er ens.

  13. De hakkede jordbær vendes i.

  14. Moussen lægges på køl til den skal bruges (gerne mindst 2 timer).

Jordbærmarmelade:

  1. I en kasserolle hældes vand (så bunden lige dækkes), jordbær og sukker.

  2. Dette koges på under omrøring af og til.

  3. Citron tilsættes, når temperaturen er næsten 103-105 grader.

  4. Når denne temperatur er opnået, sættes marmeladen på køl.

Abrikosgelé:

  1. Husblassen lægges i blød i rigeligt koldt vand i ca. 30 minutter.

  2. Abrikoser, sukker og vand koges i 5-10 min. under låg.

  3. Husblassen vrides og puttes op til den lune blanding. Afkøl let.

  4. Geléen sigtes og bruges imens den stadig er lun. (Kan varmes fx i mikroovn hvis den er blevet for stiv).

Flødeskumspynt:

  1. Den lyserøde flødeskumspynt bruges til udsmykning af kagen.

  2. Den hvide flødeskum bruges til kanten af kagen.

  3. I begge tilfælde benyttes sprøjtepose med tyl (brug ellers en frysepose med klippet hul).

Hvid chokoladegitter:

  1. Lagkagens højde og omkreds måles.

  2. Klip et stykke kageplast eller bagepapir svarende til målene.

  3. Tempereret hvid chokolade kommes i en sprøjtepose. Klip et lille hul.

  4. Chokoladen sprøjtes i et gitter ud på plasten, hvor man hele tiden rammer uden for grænsen af papiret (derved opnås en helt lige kant).

  5. Afkøl chokoladen i et par minutter (den skal være lidt stiv).

  6. Forsigtigt sættes gitteret rundt om lagkagen.

  7. Plasten skal sidde på til gitteret er helt tørt. Fjernes derefter FORSIGTIGT!

Samling af lagkagen:

  1. Læg en nøddebund på lagkagefadet (med springformen omkring) og fordel jordbærmoussen på bunden.

  2. Jordbærmarmeladen smøres i et tyndt, jævnt lag oven på denne.

  3. Læg en lys lagkagebund og fordel den hvide chokolademousse med krokanten.

  4. Læg en nøddebund øverst med en tyndt udrullet marcipan som låg og stil kagen til afkøling.

  5. Når kagen har fået tid til at sætte sig lidt, fjernes springformen.

  6. Kagen smøres i et tyndt lag med hvid flødeskum.

  7. Afkøles igen og pyntes derefter med chokoladegitter, friske jordbær, abrikosgelé, frysetørret jordbær samt lyserødt og hvidt flødeskum.

Opskriften findes i samlingen

Opskrifter med jordbær