Smuk lagkage overtrukket med sød marengs og bagte, syrlige rabarber. (©DR)

Lagkage med rabarber og marengs

Du får det søde og det sure i en perfekt blanding, når du smager denne sommerkage

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Karamel

  • 50 g solsikkekerner
  • 20 g sukker
  • 20 g honning
  • 35 g smør
  • 1 spsk. fløde
  • 0,5 spsk. hvedemel

Bunden

  • 2 stk. æg
  • 65 g sukker
  • 50 g solsikkekerner
  • 1,5 spsk. mel
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 1 knivspids salt

Marengsbunde

  • 5 stk. æggehvider
  • 125 g flormelis
  • 1,5 tsk. æbleeddike
  • 200 g solsikkekerner

Rabarbermousse

  • 500 g rabarber
  • 200 g sukker
  • 7 blade husblas
  • 3,5 dl fløde

Rosenmousse

  • 100 g hvid chokolade
  • 2,5 dl fløde
  • 2 blade husblas
  • 1 spsk. rosenvand
  • 200 g jordbær

Rabarberstykker

  • 24 stk. rabarberstykker af 7cm

Marengs

  • 250 g flormelis
  • 50 g vand
  • 110 g glukose
  • 25 g rosenvand
  • 140 g past. æggehvider

Fremgangsmåde

Lav karamel

  1. Smelt det hele sammen i en gryde. Hæld ud på bagepapir og bag ved 200 grader i ca. 10 (til det er gyldent)

  2. Køl af, så det bliver hårdt.

Lav bunden

  1. Pisk æg og sukker til en tyk snaps.

  2. Mal solsikkekernerne til mel, og vend i æggesnapsen med mel, bagepulver og salt.

  3. Hæld i en springform og bag ved 200 grader i ca. 15 minutter.

  4. Lad den køle af, knæk karamellen og læg over bunden.

Lav marengsbunde

  1. Rist solsikkekernerne i ovnen ved 200 grader i 10 min - køl af.

  2. Pisk æggehvider, flormelis og eddike, til en fast marengs.

  3. Mal solsikkekerne og vend i marengsen.

  4. Sprøjt 3 bunde ud på bageplade, og bag i ½ time ved 150 grader.

Rabarbermousse

  1. NB: Dette bliver til 2 forskellige mousser, hvor den ene er lavet på saft, og den anden er lavet på kompot.

  2. Læg husblas i blød.

  3. Snit rabarber og kog med sukker og lidt vand, til rabarberne er møre.

  4. Hæld kompotten i en sigte og lad 2 dl saft dryppe af.

  5. Varm kort resten af kompotten og rør 4 blade husblas i, sæt på køl.

  6. Pisk 2 dl af fløden til en lidt skum og vend i kompotten.

  7. Hæld over bunden, og læg en marengsbund på - sæt på køl.

  8. Varm saften kort og rør 3 blade husblas i, stil til side.

  9. Når den er stuetemperatur, pisk den resterende fløde (1,5 dl) og vend det i saften.

Lav rosenmousse

  1. Læg husblas i blød.

  2. Smelt den hvide chokolade over vandbad sammen med ½ dl af fløden.

  3. Når chokoladen er smeltet, røres husblassen i, og derefter rosenvandet.

  4. Pisk den resterende fløde let, og vend i den stuetempererede chokolade.

  5. Snit jordbærrene, vend i chokoladen.

  6. Hæld over marengsbunden i den snart samlede kage.

  7. Læg endnu en marengsbund på, hæld rabarber moussen over og læg den sidste bund på.

  8. Sæt på køl i minimum en time.

Rabarberstykker

  1. 24 stykker rabarber af 7 cm 

  2. Læg stykkerne på en bageplade med sukker, bag ved 180 grader, til den er mør.

  3. Køl af.

Marengs

  1. Kog flormelis, vand og glukose til 117 grader.

  2. Pisk æggehviderne let, hæld siruppen i under omrøring.

  3. Tilsæt rosenvanden. Pisk til marengsen er afkølet.

  4. Smør kagen op med marengs. Læg rabarberstykkerne på. Sprøjt marengsen på og pynt med tusindfryd og margueritter.