Stilfuld og smuk bærlagkage med havtornmousse og kiksebund (©DR)

Lagkage med skovbær og havtorn

En smuk og lækker lagkage med et spændende twist i form af havtorn. Kagen indeholder også hvid chokolade og nødder.

Tilberedningstid: 5 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Biskuitbund

  • 6 stk. æg
  • 150 g sukker
  • 100 g mel
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 50 g smør

Nøddechokoladebund

  • 6 stk. æg
  • 150 g sukker
  • 50 g mel
  • 50 g semolina mel
  • 0,5 tsk. bagepulver
  • 100 g nødder
  • 70 g smør

Skovbær/havtornmousse

  • 250 g mælk
  • 60 g sukker
  • 100 g æggeblommer
  • 500 g fløde
  • 400 g hvid chokolade
  • 4 blade husblas
  • 200 g frosne skovbær
  • 250 g frosne havtorn

Fransk smørcreme

  • 1-2 dl havtornmousse
  • 250 g usaltet smør
  • 1 smule flormelis

Fremgangsmåde

Lav biskuitbund: 

  1. Alle ingredienser vejes af, og formen pensles med smør og et drys af mel.

  2. Smelt smørret over smag varme.

  3. Del æggene så blommerne og hviderne får hver sin skål

  4. Kom sukkeret sammen med blommerne og pisk over vandbad til det er lyst og tykt.

  5. Bland bagepulveret sammen med melet og kom det ned i æggecremen - RØR IKKE 

  6. Tilsæt det smeltede smør og vend forsigtigt.

  7. Pisk hviderne stive og vend 1/3 del ned i massen, kom efterfølgende resten i og vend forsigtigt massen til en homogen masse.

  8. Fordel massen i formen og bag kagen ved 175 grader i 25-30 min.

  9. Køl helt af. 

Lav nødde/chokolade bund:

  1. Alle ingredienser vejes af, og formen pensles med smør og et drys af mel.

  2. Smelt smørret over smag varme.

  3. Del æggene så blommerne og hviderne får hver sin skål

  4. Kom sukkeret sammen med blommerne og pisk over vandbad til det er lyst og tykt. 

  5. Bland bagepulveret sammen med hvede- og semolinamelet ned i æggecremen -RØR IKKE!

  6. Tilsæt det smeltede smør samt de hakkende nødder og vend hurtigt i.

  7. Pisk hviderne stive og vend 1/3 del ned i massen, kom efterfølgende resten i og vend forsigtigt massen til en homogen masse.

  8. Fordel massen i formen og bag kagen ved 175 grader i 25-30 min. 

  9. Køl helt af. 

Lav skovbær- og havtorn mousse:

  1. (Cremen laves samlet, og deles ud til 1/3 del til skovbærcremen og 2/3 til havtornen).

  2. Kog skovbær og havtorn i hver deres gryde i ca. 5 min. og sigt ned i hver sin skål. Køl helt af på køl.  

  3. Pisk fløden fast, men stadig blød, og gelatinen blødgøres i koldt vand.

  4. Kog en crème anglaise ved hjælp af mælk, sukker og æggeblommer. Den skal koge godt igennem 1-2 minutter. Køl lidt af.

  5. Tilsæt gelatine til anglaisen og hæld gradvist væsken på den hakkede chokolade.

  6. For at lave en flot skinnende creme blandes chokoladen med den varme creme (50-60 grader) fra centrum langsomt udad til al chokoladen er smeltet (det tager lidt tid, så vær tålmodig).

  7. Når chokoladen er glat og skinnende, tilføj da lidt fløde, og derefter vend chokolademassen i resten af fløden.

  8. Moussen skal nu deles 1/3 til skovbær kompotten og 2/3 til havtornen.

  9. NU skal der støbes. 

Samling af kagen:

  1. Biskuit bunden skæres igennem fra 1/3 (fra bunden), og lægges i støberingen der er indstillet til den passer og fodret med en plastik strimmel, der er høj nok til den høje ende.

  2. Skovbærmoussen hældes i, og spredes ud med en spartel.

  3. Sættes i fryseren i 10 min.

  4. Nøddebunden skæres igennem på midten og en hældning skæres yderligere så den bliver tynd i den ene ende (vi skal nemlig allerede nu begynde at lave vores skrå tag).

  5. Bunden lægges i formen og tallerken/fadet tippes, så den bliver vandret. 

  6. Støberingen indstilles, så den bliver ½ bredere end kagen (vær forsigtig da skovbærmoussen ikke har sat sig helt).

  7. Ca. ½ af havtornmoussen hældes i og spartles jævnt ud (kom godt ned i siden)

  8. Resten af biskuitbunden skæres ud på samme måde og "taget" nu får endnu en hældning (hvis kagen stadig ikke har den ønskede hældning, tages kun lidt af moussen på nu og endnu en bund lægges på). Ellers kommes resten (minus 1-2 dl.) af moussen på, og vær omhyggelig med at spartle kagen glat ud.

  9. Sættes på køl til den har sat sig. 

Lav fransk smørcreme:

  1. Smørret piskes i mindst 15 minutter, så det bliver lyst og luftigt.

  2. Moussen piskes i lidt efter lidt.

  3. Smages til og sødes evt. lidt med flormelis.

  4. Sæt på køl.

  5. Når kagen har sat sig, fjernes formen og plastikstrimlen, og kagen sættes evt. på et roterbar opsats.

  6. Smørcremen spredes ud på kagen i et jævnt lag med en spartler.    

  7. Køles af i fryseren og små fejl kan rettes.

  8. Pynt med bær.