Overtræk din lagkage med sød fondant for at få et mere elegant og ensartet udtryk. Pynt derefter med bær og creme efter din fantasi. Foto: DR (©DR)

Lakridslagkage

Lav denne fantastiske lagkage af Evus fra Den Store Bagedyst 2012. Kagen er anderledes end traditionelle lagkager med både lakrids, mango og appelsinsmag. Super lækker og ikke mindst flot!

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Kagebunde

  • 450 g sukker
  • 250 g hvedemel
  • 250 g smør
  • 150 g vand
  • 90 g maizena
  • 4 stk. æg
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 tsk. ingefær
    (Friskrevet.)
  • 1,5 tsk. bagepulver

Smørcreme

  • 375 g smør
    (Stuetemperatur.)
  • 250 g sukker
  • 75 g flormelis
  • 1,5 stk. pasteuriserede æggehvider
  • 75 g vand
  • 20 dråber citronolie

Kagecreme med hvid chokolade og lakrids

  • 10 g smør
  • 4 stk. æggeblommer
  • 1 dl mælk
    (Alternativt kan kaffefløde eller piskefløde også sagtens bruges.)
  • 2 spsk. sukker
  • 1,5 tsk. maizena
  • 50 g hvid chokolade
  • 1 spsk. pulveriseret lakrids
    (Kan fås i helsekostforretninger)

Mango/appelsinmousse

  • 2 stk. æggeblommer
  • 4 blade husblas
  • 1,5 dl antons økologiske mangosaft
  • 3 spsk. sukker
  • 1 dl piskefløde
  • 8 dråber appelsinolie
    (Kan fås i helsekostforretninger)

Fondant

  • 350 g flormelis
  • 15 stk. skumfiduser
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1 spsk. vand
  • 1 spsk. olie

Fremgangsmåde

Lav lagkagebundene først: 

  1. Smelt smør i vand og afkøl. 
  2. Pisk sukker, vaniljesukker og æg luftigt. 
  3. Sigt mel, bagepulver og maizena og vend skiftevis melblanding og smørvand i æggemassen. 
  4. Spray/smør fedtstof i formene, læg bagepapir i bundene og spray/smør igen. 
  5. Fyld formene så dejen har samme højde. 
  6. Bages ved 165 grader (varmluftovn), stor form i ca. 45 min - lille form i ca. 35 min. (Tjek med en strikkepind om de er bagte. Siderne løsnes og bundene afkøles i form i 10-20 min., vendes ud på en bagerist og afkøles helt før de deles i 2.) 
  7. De store bunde lægges sammen med en creme af hvid chokolade og lakrids. 
  8. De små bunde lægges sammen med en mousse af mango og appelsin. 
  9. Begge bunde smøres op med smørcreme og overtrækkes med fondant. 
  10. Placer 4 sugerør med grillpinde indeni i midten af den store kage, så at den lille kage kan stå ovenpå uden at synke. Sæt forsigtigt den lille kage ovenpå og så skal der pyntes. 

Lav smørcreme: 

  1. Kog vand og sukker indtil 120 grader (tjek temperaturen med et madtermometer). 
  2. Pisk æggehviderne til de er stive, tilsæt flormelis og pisk, ved høj hastighed, i ca. 5 min. 
  3. Den kogende sirup hældes langsomt i marengsmassen, mens der piskes videre indtil cremen er kølet af. 
  4. Smørret tilsættes lidt ad gangen mens der stadig piskes og citronolien kommes i til sidst sammen med evt. farvestof. 

Lav kagecreme med hvid chokolade og lakrids: 

  1. Æg, fløde, maizena og sukker piskes sammen og bringes i kog. 
  2. Gryden tages af varmen og tilsættes lakridspulver (pisk til det er opløst). 
  3. Smør og chokolade tilsættes under omrøring. 
  4. Cremen afkøles. 

Lav mango/appelsinmousse: 

  1.  Udblød husblassen i koldt vand i 10 min. Tag den op af vandet og kom den i en skål, der kan tåle mikroovn. 
  2.  Smelt husblassen i mikroovn i ca. 8 sek. Rør mangojuicen og appelsinolien i. 
  3.  Pisk æggeblommer og sukker sammen i en ny skål, til det er stift. 
  4.  Tilsæt husblasblandingen i en tynd stråle. 
  5.  Vend forsigtigt blandingen med 1 dl. stiftpisket piskefløde og stil cremen på køl.

Lav til slut fondanten: 

  1. Ingredienserne blandes og smeltes i en mikroovn i 4 + 30 sek. Røres grundigt efter hver gang. 
  2.  Når blandingen er helt smeltet kan evt. farve tilsættes. Rør flormelis i (fondanten skal være blød og lidt klistret ), ælt grundigt og lad blandingen hvile (pakket i plastik) i en halv time på køkkenbordet før den er klar til brug. 




Opskriften findes i samlingen

Opskrifter fra 'Den store bagedyst 2012'

Flere opskrifter fra samlinger

Stefan Rodbjerg JacobsenBrownies med lime 1 time
Merete HessKnasende kanelsnegle 1 time
Stefan Rodbjerg JacobsenCitron- og birkescupcakes 2 timer
ana Frolov ChristensenBanancupcakes 2 timer
Kristian JustesenBedstemor med slag i-cupcakes 2 timer
Ditte MolinGulerodscupcakes 2 timer
Ditte MolinChokoladecupcakes uden mel 2 timer
Nana Frolov ChristensenDeath by chocolate 2 timer, 30 min.