(©DR)

Laksetataki med goma og ørredrogn

Lakse tataki med et nordisk islæt, toppet med ørredrogn og serveret med goma og en tatikisauce med peberrod, hvidløg og revet citronskal. En skøn ret fuld af smag.

Fødevarestyrelsen anbefaler at alt fisk, der skal serveres rå, først bør være frosset, så man er 100% sikker på at undgå parasitter. Det er naturligvis op til den enkelte, at afgøre om man vil følge anbefalingen eller ej.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

  • 500 - 600 g laks
    (i et stykke)
  • 200 g ørredrogn
  • 150 g sesamfrø
  • 3 spsk. eddike
  • 2 tsk. rørsukker
  • 2 - 3 spsk. sesamolie
  • 1 bakke tørrede svampe - blandede
  • 1 bundter forårsløg
  • 1 lille stk. peberrod
  • 2 fed hvidløg
    (små)
  • 1 stk. citron
    (usprøjtet)
  • lidt smule flagesalt
  • lidt smule friskkværnet peber
  • 4 - 5 spsk. svampe soya

Fremgangsmåde

En blanding af eddike og rørsukker røres sammen i en skål og sættes til side for at trække. Imens ristes sesamfrøene af på en pande, inden de kommes i en morter, hvor de knuses sammen med en lille smule flagesalt.

Blandingen af eddike og rørsukker har nu trukket og er klar til at få selskab af et par spsk af den hjemmelavede svampesoya ( se opskriften i Nordisk Sashimi retten). Gomasaucen smages til og skal have passende konsistens og smag. Er den for tyk, kan man eventuelt spæde til med lidt vand. Smagen kan justeres med lidt syre i form af yderligere eddike eller citronsaft, sukker og salt.

De tørrede svampe og flagesalt pulveriseres i morteren og svampesalten drysses ud på et skærebræt, så laksestykkerne kan rulles i salten, inden de smages til med en lille smule friskkværnet peber.

Laksestykkerne lynsteges i olie på en glohed pande - maks 30 - 40 sekunder på hver side, stilles til side for at køle af. Hvis der går længere tid før laksen skal serveres, kan den med fordel hvile i køleskabet, inden den skæres ud.

Imens laksen afkøler blandes tatakisaucen der består af fintrevet peberrod, fintrevet hvidløg, et par spsk hjemmelavet svampesoya og revet citronskal. Tatakisaucen smages til og skal have en passende konsistens, som kan justeres med svampesoyaen.

Til anretningen placeres tatakisaucen i bunden af tallerkenen, laksestykkerne fordeles ovenpå. De får selskab af gomadressingen og der pyntes af med finthakket forårsløg og den dejlige ørredrogn.