Langtidsstegt andesteg er perfekt til julemiddagen eller til Mortens aften. (©DR)

Langtidsstegt andesteg

En god gammeldags andesteg hører Mortens aften til og for rigtigt mange også julemenuen. James og Adam Price lavede i programmet Spise med Price denne opskrift på andesteg, der langtidssteges og bliver mør og saftig.

Køb gode, fede landænder når du langtidssteger; Berberieænder er ofte for magre til denne tilberedning.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 8 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 2 danske landænder af 3 kg
  • 6 madæbler
  • 20-30 svesker
  • 2 løg
  • 2 gulerødder
  • ½ knoldselleri
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Skær lår med overlår af ænderne. Skær ligeledes brystet fra, men lad benet sidde ved. Gem skrog, vinger og indmad til sovsen.

Til den langtidsstegte and varmes ovnen op til 130 grader. Krydr lår og bryst grundigt med salt og peber. Afhængig af størrelsen skal lårene have ca. 3 ½ time og brystet ca. 2 ½ time.  

Læg først lårene på en rist over bradepanden, som skal have vand og lidt ekstra groftsnittede grøntsager i bunden, og lad dem få en time alene. Læg derpå bryststykkerne ved og steg dem med i yderligere 2-3 timer.  

Lad anden hvile tildækket i ½ time inden den serveres. Stegeskyen sies, skummes fri for fedt og tilsættes sovsen.  

Eftersom man ikke kan stoppe æbler og svesker i andens indre i denne udgave, laves de for sig. Skræl æblerne og skær dem i både. Kom dem i en gryde sammen med sveskerne samt lidt andefedt og et par skefulde andefond. Lad det dampe mørt for svag varme, men pas på at æblerne ikke koger til mos. Server anden med kogte kartofler og rødkål til.