En finsk specialitet leipäjuusto - bagt friskost. (©DR)

Leipäjuusto - Finsk bagt friskost

Leipäjuusto er en finsk friskost, der bages i ovnen og traditionelt serveres lun til en kop kaffe. Prøv dog også at spise osten på brød eller brug den i salater. Få her Brødrene Prices opskrift på leipäjuusto, som de lavede den på deres nordiske odyssé, da de var i Finland.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

  • 8-10 l råmælk
    (upasteuriseret)
  • 1 spsk. salt
  • 1 spsk. sukker
  • 1 spsk. maizena
  • ½ tablet osteløbe

Fremgangsmåde

Varm mælken op til 31-32 grader - ikke højere. Tilsæt salt, sukker og maizena, der først er rørt ud i lidt af mælken. Opløs osteløben i en skefuld vand og tilsæt den. Rør roligt i nogle minutter, så alt er godt blandet. Læg låg på og lad gryden stå helt i ro. Det vil tage et sted mellem 25-45 minutter for mælken at sætte sig.

Skær ostemassen med en lang kniv til tern på ca. 2.5 cm. Lad den stå i 5-10 minutter til vallen udskilles. Læg et osteklæde i et dørslag og hæld massen igennem. Hjørnerne samles, og der presses så meget valle ud, som muligt. Lad massen stå i 30 minutter og gentag processen. Pres massen ned i en rund bageform og sæt den i en 200 grader varm ovn.

Bag den i 15 minutter - hæld valle fra et par gange undervejs. Grill den til sidst, så den bliver let spættet af brune pletter. Ved hjælp af et fad vendes massen og kommes tilbage i bageformen og brunes tilsvarende på den anden side.

Laipäjuusto serveres lun til en kop kaffe. Nogle kommer stykker af ost direkte ned i kaffen…. Men ellers kan den nydes med lidt god syltetøj til.