Leipäjuusto - Finsk bagt friskost
Leipäjuusto er en finsk friskost, der bages i ovnen og traditionelt serveres lun til en kop kaffe. Prøv dog også at spise osten på brød eller brug den i salater. Få her Brødrene Prices opskrift på leipäjuusto, som de lavede den på deres nordiske odyssé, da de var i Finland.
Kok og program
Ingredienser
-
8-10 l
råmælk
(upasteuriseret)
- 1 spsk. salt
- 1 spsk. sukker
- 1 spsk. maizena
- ½ tablet osteløbe
Fremgangsmåde
Varm mælken op til 31-32 grader - ikke højere. Tilsæt salt, sukker og maizena, der først er rørt ud i lidt af mælken. Opløs osteløben i en skefuld vand og tilsæt den. Rør roligt i nogle minutter, så alt er godt blandet. Læg låg på og lad gryden stå helt i ro. Det vil tage et sted mellem 25-45 minutter for mælken at sætte sig.
Skær ostemassen med en lang kniv til tern på ca. 2.5 cm. Lad den stå i 5-10 minutter til vallen udskilles. Læg et osteklæde i et dørslag og hæld massen igennem. Hjørnerne samles, og der presses så meget valle ud, som muligt. Lad massen stå i 30 minutter og gentag processen. Pres massen ned i en rund bageform og sæt den i en 200 grader varm ovn.
Bag den i 15 minutter - hæld valle fra et par gange undervejs. Grill den til sidst, så den bliver let spættet af brune pletter. Ved hjælp af et fad vendes massen og kommes tilbage i bageformen og brunes tilsvarende på den anden side.
Laipäjuusto serveres lun til en kop kaffe. Nogle kommer stykker af ost direkte ned i kaffen…. Men ellers kan den nydes med lidt god syltetøj til.