Få Helena Graystons opskrift på hjemmelavet lemon curd. (Foto: Peter Bilde Fogh ©DR)

Lemon curd (citroncreme)

Lemon curd er en engelsk specialitet og kan bedst beskrives som en citroncreme. Den er nærmest selvskrevet som tilbehør til scones, men kan også med stor succes bruges til toast, boller og som fyld i kager. Lemon curd er curden over alle curds, men du kan også lave af curd af æble-citron, passionsfrugt, havtorn, brombær-æble og mange andre variationer.

Opskriften giver cirka to glas af 200 ml. Curden kan holde i cirka fire uger og en-to uger efter åbning. Den skal opbevares på køl.

Tilberedningstid: 30 min. Antal portioner: 0 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 200 ml citronsaft (3-4 citroner)
  • Revet skal af to økologiske citroner
  • 125 g usaltet smør (saltet smør kan bruges som alternativ)
  • 300 g sukker
  • 4 store æg (pisket godt sammen)

Fremgangsmåde

  1. Gør et vandbad klar og sæt i kog. 
  2. Bland citronsaft, citronskal, smør og sukker i skålen over vandbadet og pisk sammen til en homogen masse. 
  3. Lige inden smørret er færdigsmeltet, omkring 50-55 grader, tilføjes æggene under omrøring med piskeris. 
  4. Pisk godt rundt indtil det hele er blandet sammen til en lind masse.
  5. Fortsæt med at røre i blandingen imens vandbadet koger, og skrab siderne i skålen med dejskraber, imens blandingen tykner og bliver cremet.
  6. Fortsæt i cirka 10 minutter indtil temperaturen er nået op på 80-82 grader. Ikke højere! Hvis curden bliver for varm, vil æggene skille. 
  7. Så snart curden har nået 80-82 grader er den færdig og hældes med det samme på sterile glas, som lukkes til.
  8. Pynt dine glas fint og forær dem eventuelt et til en du holder af.