Lihapiirakka - Finske pirogger med oksekød
Brødrene Price er i Finland og bager slaviske pirogger med oksekød fra den traditionelle finske madkultur. Denne version er med gulerødder og bladselleri og er lige til at tage med på madpakke eller på picnic. Find opskriften her.
Kok og program
Ingredienser
Dej
- 2,5 dl lun mælk
- 1 æg
- 20 g sukker
- 1 tsk. salt
- 450 g hvedemel
- 3 tsk. tørgær
- 100 g smeltet smør
Fyld
- 500 g hakket oksekød
- 1 stort løg
- 3-4 fed hvidløg
- 2 gulerødder
- 2 stængler bladselleri
- 1 spsk. smør
- 1 spsk. olie
- 1 kop kogt ris
- evt. et par stænk engelsk sauce og soya
- fritureolie til stegning
- endvidere evt. ristepølser, sennep, ketchup, remoulade, ristede løg, rå løg
Fremgangsmåde
Dej
Bland den lune mælk med ægget, sukker og salt i røremaskinens skål. Rør til sukkeret er opløst. I en anden skål blandes mel og tørgær. Bland lidt efter lidt de våde ingredienser i melet til dejen samler sig. Ælt den godt igennem på røremaskinen. Tilsæt det smeltede smør lidt efter lidt til det er helt indkorporeret i dejen. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i en times tid.
Fyld
Til fyldet hakkes løg og hvidløg. Sauter begge dele i en gryde. Hak gulerod og bladselleri fint og kom det i gryden. Lad det hele stege roligt til grøntsagerne begynder at falde lidt sammen. Tilsæt oksekødet og lad det stege sammen med grøntsagerne til det har taget farve. Bland de kogte ris i og smag til med masser af salt og peber. Et par stænk engelsk sauce og lidt soya skader ikke. Lad fyldet køle helt af.
Slå dejen ned og rul den ud på et melet bord i ca. 1/2 cm tykkelse. Udstik cirkler af dejen på ca. 15 cm. Læg en stor skefuld af fyldet midt på dejcirklerne og fold dejen sammen så de ligner halvmåner. Knib dejen godt sammen og tryk med en gaffel hele vejen langs sammenføjningen. Lad piroggerne efterhæve i 30 minutter tildækkede. Varm olien op til ca. 180 grader og friter piroggerne i nogle minutter på hver side. De må ikke blive alt for brune. Fisk dem op efterhånden som de bliver færdige og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.
Piroggerne kan enten spises som de er, eller man kan flække dem og komme en ristet pølse, sennep, ketchup, remoulade, ristede og rå løg - a la hotdog. Så er der vaskeægte finsk tømmermandsmad.