I mange hjem er det fast tradition, at der skal vaniljekranse på bordet i juletiden. De kan købes på dåse og i mange afskygninger, men de smager nu bedst, når de er hjemmebagt. (Foto: Egon Rix ©DR)

Louisas vaniljekranse

Her kan du se, hvordan man kan lave fine vaniljekranse til træet uden brug af mormors kødhakker. En sprøjtepose kan nemlig fint bruges til at lave smukke vaniljekranse. Opskriften giver 20 store vaniljekranse.

Tilberedningstid: 40 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 50 g mandler
  • 275 g mel
  • 1 knivspids salt
  • Korn af 1/2 stang vanilje
  • 175 g sukker
  • 200 g smør, stuetemperatur
  • 1 æg

Fremgangsmåde

  1. Blend mandlerne til mandelmel i en foodprocessor.
  2. Kom mandelmelet sammen med mel og salt .
  3. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud af vaniljestangen med en lille kniv. Gnid dem med sukker, så de løsner sig fint.
  4. Pisk smør og sukker sammen, f.eks. i din foodprocessor eller med en elpisker.
  5. Kom æg i og pisk det hele sammen kort.
  6. Tilsæt melblandingen og rør dejen sammen.
  7. Fyld dejen i en sprøjtepose med en stor stjernetyl (10-11) og sprøjt store vaniljekranse ud på bagepapir på en bageplade.
  8. Bag dem ved 200 grader i ca. 10 minutter, eller til de er gyldne og sprøde.
  9. Lad dem køle helt på en rist. 
  10. Pak dem i kagedåse eller pynt dit juletræ med de store kranse.