Louise og Henriks smukke juletræskage er en garanti for den gode julestemning. (©DR)

Louise og Henriks juletræskage

Henrik og Louises smukke glazede juletræskage med smag af jul.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Krydderkage

  • 75 g muscuvadosukker
  • 75 g blødt smør
  • 1,5 stk. æg
  • 50 g revet marcipan
  • 112 g kagemel
  • 1,5 tsk. brunt bagepulver
  • ½ - 1 tsk. Blanding af kanel, kardemomme, tørret ingefær, sort peber og 5 spice

Julemørdej

  • 25 g finthakkede valnødder
  • 125 g kagemel
  • 50 g flormelis
  • 75 g koldt smør
  • 1 æggeblomme
  • ½-1 tsk. Blanding af kanel, pomeransskal, 5 spice, kardemomme, nelliker og brunkagekrydderi

Glaze

  • 300 g sukker
  • 200 g glukosesirup
  • 180 g vand
  • 10 blade husblas
  • 200 g kondenseret mælk
  • 300 g hvid chokolade
  • en smule pastafarver i gyldne farver

Karamelmousse

  • 200 g dulce de leche
  • 110 g brun farin
  • 25 g smør
  • 3 blade husblas
  • 4,5 dl piskefløde

Appelsingelé

  • 3 appelsiner
  • 3 spsk. sukker
  • 1-2 spsk. Cointreau
  • 2,5 blade udblødt husblas

Fremgangsmåde

Krydderkage:

  1. Pisk smør og sukker luftigt.
  2. Tilsæt æggene lidt ad gangen.
  3. Kagemel, marcipan, grankogler og krydderier vendes i ægge/smørblandingen – den må gerne smage af noget. (hvis dejen synes for tyk, kan der tilsættes en smule mælk for at bløde dejen op.)
  4. Kom dejen i en bagepapirsbeklædt springform (Ø 20 cm), og bag den i ovnen ved 180 grader i 25-30 minutter.   

Julemørdej:

  1. Rist valnødderne i oven, afkøl og blend til valnøddemel.
  2. Kagemel, valnøddemel, krydderier, flormelis og salt røres sammen. 
  3. Skær smørret i tern og ælt/smuldr smør og de tørre ingredienser sammen. Dejen samles med æggeblommen. 
  4. Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir, og stik den ud i den ønskede størrelse. Lad herefter dejen hvile og sætte sig på køl i minimum 30 minutter. 
  5. Mørdejen bages i 20-25 minutter ved 175 grader i springform eller kagering (Ø 22 cm). Gerne på perforeret bageplade og silikonemåtte.    

Appelsingelé:

  1. Saft og skal fra 3 appelsiner blandes med sukker, og koges op.
  2. Tilsæt Cointreau. Vej 50 gram af den samlede masse af, og tilsæt husblas.
  3. Støb i form, der er mindre end den samlede kages form (Ø 20 cm).   

Karamelmousse:

  1. Opkog dulce de leche, brun farin og smør i en gryde.
  2. Massen tilsættes udblødt husblas, og køles let ned.
  3. Pisk fløden til let skum.
  4. Vend den letpiskede fløde i.   

Samling af kagen:

  1. Placér julemørdejen nederst i en kagering eller springform.
  2. Placér krydderkagebunden ovenpå.
  3. Hæld en smule af karamelmoussen på krydderbunden, og lad det sætte sig en smule. 
  4. Placér appelgeléen ovenpå karamelmoussen, og hæld resten af moussen ovenpå.
  5. Lad kagen sætte sig på frost.

Glaze:

  1. Sæt husblas i blød i rigeligt koldt vand i mindst 10 minutter.
  2. Hak den hvide chokolade fint og ensartet, og kom den i en høj kande, fx. et litermål.
  3. Kom sukker, glukosesirup og vand i en kasserolle, og kog det op. Så snart det har kogt, tilsættes kondenseret mælk.
  4. Vrid husblassen fri for vand, og kom den sammen med de andre ingredienser.
  5. Hæld den varme sukkermasse over den hakkede chokolade. Tilsæt gylden pastafarve efter smag, for en flot farve.
  6. Blend herefter glazen med en stavblender til den er glat og helt ensartet. For at undgå at piske luftbobler i glazen, skal stavblenderen sættes skråt ned i kanden, og blenderen må ikke løftes op af glazen undervejs. Eventuelle luftbobler i overfladen fjernes med en dejskraber efter blenderen er løftet op.
  7. Hæld halvdelen af glazen over i en skål, og dæk straks overfladen med husholdningsfilm (filmen skal helt ned oven på glazen, for at undgå kondens og dannelse af ”skind”)
  8. Den anden halvdel af glazen tilsættes brun pastafarve, og blendes igen forsigtigt. Den brune glaze hældes over i en skål, og dækkes med film på samme måde som den gyldne glaze.
  9. Begge farver glaze skal køle ned ved stuetemperatur til ca. 35 grader. Det tager mindst en 1 – 1,5 time. Når husholdningsfilmen fjernes, vil der ligge små luftbobler i glazens overflade. Disse fjernes straks med en dejskraber.
  10. Glazerne skal nu blandes: Hæld først halvdelen af den gyldne glaze i en stor skål. Hæld derefter brune glaze oven i den gyldne, uden at røre rundt i glazen.
  11. Dernæst brun, gylden og brun igen. Farverne flyder ikke sammen, men lægger sig i ringe rundt om hinanden.
  12. Glazen er nu klar til at blive hældt over kagen, så alting skal stå klar. Glaze kagen.  
  13. Pynt til sidst kagen med chokoladedekoration efter behag.