Luciaboller (©DR)

Luciaboller

Luciaboller, luciabrød eller lussekatte. Kært barn har mange navne, fortæller kogekone Camilla Plum i programmet Boller af Stål om disse brød, der bliver smukt gule af safrannet. Form dem i de traditionelle former, eller lad fantasien løbe frit, lyder rådet fra Camilla Plum.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 8 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 4 dl lunken mælk
  • 100 g smeltet smør
  • 1 stk. æg
  • 12-13 dl hvedemel
  • 1 dl sukker
  • 1 tsk. groft salt
  • 1 tsk. hel safran
  • 1 smule æg til pensling

Fremgangsmåde

  1. Opløs gæren i den håndvarme mælk. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt grundigt. Hold noget af melet tilbage. Det er vanskeligt at sige, hvor meget der præcist skal til. Der må hellere være for lidt end for meget i. Dejen er klæbrig, og det skal den være. 
  2. Sæt dejen til hævning et køligt sted, til den er hævet flot op. Herfra kan man så forme den, til hvad det skal være. 
  3. Luciabollerne formes enten i de traditionelle former eller efter fri fantasi, som kringler, snegle, kuser eller fugle. Fugle er en knude, hvor man klipper halen op, så den stritter, klipper et lille næb og sætter korender i som øjne. 
  4. Generelt skal bagværket hæve lunt anden gang. Det skal pensles med æg, så snart det er formet på pladerne, og inden man sætter det til hævning.
  5. Bag luciabollerne ved 200 grader i forbløffende kort tid - ca. 10-12 minutter.