Smagfuld og mørt svinekød med en syrlig og frisk salat med æbler. (©DR)

Lun salat med braiseret svinebryst, stegte æbler og hasselnødder

I Madmagasinet om æbler lavede Adam Aamann denne lune salat med langtidsbraiseret svinebryst, serveret med en sød og syrlig salat med æbler og hasselnødder til at spille op mod den fede smag fra kødet. Server som en fyldig salat til aften eller middag.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Svinebryst

  • 1 kg svinebryst uden svær og ben
  • 3 spsk. olivenolie
  • 3/4 dl æbleeddike
  • 3 dl friskpresset æblemost
  • 1-2 kanelstænger
  • 10 hele allehånde
  • 2 laurbærblade
  • 4 kviste rosmarin
  • 3 spsk. honning
  • 1-2 syrlige æbler
  • salt og friskkværnet peber

salat

  • 1 dl hasselnødder
  • 2 syrlige æbler
  • 15 g smør
  • 2 kviste rosmarin
  • 3 hjertesalat
  • 1 frisésalat
  • 1 rødløg

Fremgangsmåde

Svinebryst

  1. Rids et gittermønster 2 mm ned i svinebrystet. Gnid det herefter med salt og peber. Dæk det til, og lad det stå på køkkenbordet gerne en times tid.
  2. Brun derefter svinebrystet godt af på en pande i 2-3 spsk. olie.
  3. Når det er brunet godt af på alle sider, læg det i et ildfast og kog panden af med æbleeddiken.
  4. Lad eddiken koge lidt ind og tilsæt æblemost og honning. Kom æblevæden over svinebrystet og læg frisk æble, krydderier, rosmarin og laurbærblade ved.
  5. Vend svinebrystet rundt i lagen og kom fadet i ovnen ved 150 grader i ca. 2 timer. Vend brystet minimum hver halve time.
  6. Tag brystet ud af ovnen, og lad det køle ned i halvdelen af lagen og hold det lunt indtil, salaten blandes.
  7. Sigt derefter den anden halvdel af braiseringslagen og kog den ind til en tynd sirup.Smag på den undervejs, den må ikke koge for langt ned, da smagen så bliver bitter. Køl derefter lagen ned til, den kun er lun.

Salat

  1. Rist hasselnødderne i en 150 grader varm ovn i 12-14 min., til de er gyldne og køl dem af. Gnub derefter skallen af og hak dem meget groft.
  2. Del æblerne i både og rist dem i smør på en meget varm pande. Tilsæt fintsnittet rosmarin til sidst og kom æblerne i en stor skål.
  3. Del hjerte- og frisésalat i blade og skyl dem og slyng dem tørre i en salatslynge.
  4. Skær rødløget i fine ringe. Kom salatbladene i skålen til æblerne og tilsæt hasselnødder og løgringe.
  5. Skær derefter svinebrystet i skiver og vend det i skålen med salaten. Tilsæt braiseringslage, men ikke nødvendigvis den hele, vend rundt og smag til.
  6. Anret salaten i halvdybe tallerkner og servér straks.