Lunas smukke dessert af chokolademåner med cheesecakefyld. (©DR)

Lunas Måner

Denne dessert er inspireret af Lunas eget navn, og skal deraf illustrere månens udviklingsfaser. Desserten bliver et moderne miks af cheesecake, frugtkompot og flotte chokoladeskalller. Du får Lunas smukke opskrift her, som hun lavede i femte program af Den store Bagedyst 2016.

Tilberedningstid: 4 timer Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Chokoladeskaller

  • Professionelle chokoladeforme i 3 størrelser
  • 300-400 g Valrhona chokolade 70%
  • lidt sølvstøv
    (efter behag)

Marcipan kiksebunde

  • 300 g marcipan
  • 100 g mandler
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl solsikkekerner
  • 2 dl havregryn
  • 100 g sukker
  • 0,5 tsk. salt
  • 2 dl hvedemel
  • 100 g smør
  • 1 stk. æg

Cheesecakefyld

  • 400 g flødeost naturel
  • 2 spsk. creme fraiche
  • 150 g flormelis
  • 1 stang vanilje
  • 1 stk. citron, saft heraf
  • 3 blade husblas

Sauce af ananaskirsebær

  • 200 g ananaskirsebær
  • 1 dl vand
  • 80 g sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 3 blade husblas

Rabarberstrimler

  • 100 g rabarber

Hvid krystalliseret chokolade

  • 50 g hvid chokolade
  • 50 g sukker
  • 50 g vand

Fremgangsmåde

  1. Chokoladeskaller:
    Chokoladen tempereres ved 31-32 grader i mikroovn af intervaller på 30-20-10-10 sekunder. Chokoladen fyldes i formene (16 små, 16 mellem, 8 store). De store forme er forinden penslet med sølvstøv. Chokoladeskallerne skal være tynde. Chokoladeskallerne afkøles nu i fryseren.  
  2. Marcipankiks:
    Mandlerne hakkes. Alle de tørre ingredienser blandes i en skål og marcipanen rives herover. Smørret og ægget indarbejdes hurtigt i dejen. Dejen afkøles evt. kort og formes nu til kiks. Kiksene bages ved 190 grader i ca. 10 minutter.  Når kiksene er afkølet, knuses de til crumble.  
  3. Cheesecake fyld:
    Husblassen opblødes i koldt vand. Flødeost og cremefraiche blandes i en skål til blandingen har en ensartet konsistens. Flormelis og vanilje sigtes i blandingen og indarbejdes. Citronsaften blandes ind i ostefyldet. Husblassen smeltes og indarbejdes i blandingen. 
  4. Sauce af ananaskirsebær:
    Husblassen opblødes i koldt vand. Frugterne, vand, sukker og vaniljesukker bringes i kog. Husblassen smeltes heri. Blandingen kommes i en sprøjtepose og afkøles.
  5. Rabarberstrimler: Friske rabarber ligges i en sukkerlage, og små tynde tråde rives her af med en skarp kniv. Lad trådene tørre inden brug.  
  6. Krystalliseret chokolade:
    Den hvide chokolade smeltes. Sukker og vand bringes i kog til 135 grader. Sukkerblandingen hældes over den hvide chokolade og blandingen piskes med det samme. Lad chokoladekrystallerne afkøle.  
  7. Dessertens opbygning:
    Fire af de store chokoladeskaller skal nu udstikkes med en varm, rund genstand, så der dannes fine huller i overfladen. Dette gøres ved at opvarme diverse tyller i den brede ende med en flamberingsbrænder. På 8 af henholdsvis de små og mellem chokoladeskaller tegnes månens forskellige faser (hertil anvendes en skitse). 
  8. De fire resterende store skaller fyldes med crumble, cheesecake og sauce og afkøles ad omgange. Rabarber kommes på toppen inden låget påføres.  
  9. Chokoladeskallerne placeres så de danner en linje af udviklingsfaser. Ananaskirsebær og hvide chokoladekrystaller udgør pynten i månelandskabet. Server!


Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 5