Med en palet af lækre og spiselige farver forvandles mandelgaven til et kreativt projekt. (©DR)

Mal din mandelgave

Jesper og Susanne lavede i Den store Jule og Nytårsbagedyst 2017 denne mandelgave, som man kan male helt selv. Om den siger de: "Hvis vi får en spiselig mandelgave på bordet til jul, er der med garanti blevet spist af den, inden aftenen er forbi. Derfor har vi lavet en mandelgave, der kan deles og leges med. Gaven indeholder spiselige lærreder, pensler og spiselig maling, så alle kan male deres favoritsmag og udseende."

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 1 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdejslærreder

  • 120 g smør, salt og koldt i tern
  • 80 g flormelis
  • 30 g mandelmel
  • 1 æg str. M/L
  • 235 g hvedemel
  • 2 tsk. citronskal
  • 3 tsk. stødt ingefær
  • 3 tsk. stødt kanel
  • et drys salt
  • 1 tsk. vaniljesukker

Kirsebærmaling

  • 200 g frosne kirsebær
  • 50 g sukker
  • 5 ml gelatinepulver

Pistaciemaling

  • 50 g pistaciekerner uden hinder
  • 100 g hvid chokolade
  • 160 ml piskefløde
  • 40 g smør, salt og koldt i tern

Hasselnøddemaling

  • 60 g hasselnødder
  • 150 g mørk chokolade
  • 150 ml piskefløde
  • 50 g smør, saltet og koldt i tern

Citronmaling

  • 1 dl citronsaft
  • 150 g sukker
  • 3 æg str. M/L
  • 1 citron, skal heraf
  • 65 g smør, saltet
  • evt. lidt gul farve

Fremgangsmåde

Mørdej slærreder

  1. Alle ingredienser undtagen æg køres i en foodprocessor til det er ensartet. Herefter køres ægget i .  
  2. Dejen samles  hurtigt i hænderne og stilles på køl indpakket i folie i ca. 30 min.  
  3. Dejen udrulles, skæres i seks kvadrater på 12 x 12 cm og bages ved 175 grader i 10-15 min. Afkøles på en rist. 

Kirsebærmaling

  1. Kog bær og sukker til bærrene er møre.  
  2. Sigt bærrene og kog saften op med gelatinepulveret i 1 min.  
  3. Afkøl i glas. 

Pistaciemaling

  1. Rist pistacienødderne ved 175 graders varmluft i ca. 10 min.  Afkøl let og blend til mel.  
  2. Hak chokoladen fint og hæld i en skål.  Kog fløden op og hæld den over chokoladen.  Lad chokoladen smelte, og blend det kolde smør i massen lidt ad gangen.  
  3. Blend pistacienødderne i massen til den er glat. 
  4. Afkøl på glas. 

Hasselnøddemaling

  1. Rist nødderne ved 175 graders varmluft i ca. 10 min.  Afkøl let og gnid hinderne af. Blend nødderne til mel.
  2. Hak chokoladen fint og hæld i en skål. Kog fløden op, og hæld den over chokoladen. Lad chokoladen smelte, og blend det kolde smør i massen lidt ad gangen. 
  3. Blend nødderne i massen til den er glat.  
  4. Afkøl på glas. 

Citronmaling

  1. Varm citronsaft, æg, citronskal og sukker i en lille gryde under omrøring på middel varme. 
  2. Når massen begynder at tykne, tilsættes smør i tern under stadig omrøring.  Massen må ikke koge. 
  3. Når massen er blevet tyk sigtes den og kommes på glas og den afkøles.