Marineret sild med karrysalat er for de fleste første stop til julefrokosten. (©DR)

Marinerede sild med æble og ingefær og hjemmelavet karrysalat

Det er ikke en rigtig julefrokost, hvis man ikke starter med en god gammeldags marineret sild. Få her opskriften på Adam Aamanns kryddersild med æble og ingefær, som han lavede i Madmagasinet, og server dem med hjemmelevet karrysalat og godt rugbrød. Og husk at give de marinerede sild noget at svømme i!

Begynd fire til fem dage i forvejen, da sildende skal udvande og trække i eddikelage inden servering. Karrysalaten laves bedst på dagen.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 10 pers.

Ingredienser

Marinerede sild

  • 6 stk. sild
  • 1 spsk. peberkorn
  • 1 spsk. korianderfrø
  • 10 stk. hele allehånde
  • 10 stk. kardemommekapsler
  • 4 dl æbleeddike
  • 3½ dl sukker
  • 2 dl vand
  • 4 laurbærblade
  • ½ rød chili
  • 2 stænger kanel
  • ca. 7-8 cm frisk ingefær
  • 1 stort løg
  • 1 stort eller 2 små syrlige æbler

Karrysalat

  • 3 dl mayonnaise
  • 1 spsk. dijonsennep
  • 3 dl creme fraiche 38%
  • 2½ spsk. karry
  • 2 spsk. citronsaft
  • salt og friskkværnet peber
  • 1-2 syrlige æbler
  • 1 rødløg
  • 3 hårdkogte æg
  • 3 store, syltede drueagurker
  • 1 bundt purløg
  • 3 spsk. kapers
  • karse og æbletern til anretning

Fremgangsmåde

Sild klargøring

  1. Filtér sildene eller få fiskemanden til det.
  2. Udvand de salte sildefileter i en skål eller beholder med rigeligt koldt vand. Sæt på køl til udvanding natten over i ca. 10-12 timer.

Eddikelage

  1. Rist kort peberkorn, koriander, allehånde og kardemomme på en varm pande i ca. 20-25 sekunder, til de dufter.
  2. Kom dem derefter i en gryde sammen med de øvrige ingredienser til lagen, (undtagen æbler og løg).
  3. Kog sagte i 10 minutter, tilsæt løg og æbler og kog op.
  4. Tag gryden af blusset og afkøl lagen til køleskabstemperatur.

Marinerede sild

  1. Sigt vandet fra sildefileterne og fordel sildene i et skoldet sylteglas.
  2. Hæld den afkølede eddikelage over og sæt sylteglasset på køl. Lad sildene trække i lagen i minimum 3 døgn inden servering.
  • Tip: Sørg for at alle sild er dækket af lage, herved holder de sig minimum 3-4 uger på køl, hvis de hele tiden er dækket af eddikelagen.

Karrysalat

  1. Rør mayonnaise, sennep, cremefraiche, karry og citronsaft sammen og smag til med salt og friskkværnet peber .
  2. Skær æbler, rødløg, kogte æg og drueagurker i små tern. 
  3. Snit purløg fint og tilsæt det til karrycremen sammen med de små kapers.
  4. Smag til og lad karrysalaten trække minimum 30 minutter på køl .
  5. Anret med karse og eventuelt æbletern ved servering.
  • Tip: Karrysalaten smager allerbedst samme dag, men kan holde sig på køl i op til 3 dage.