Rashida Moufits opskrift på couscous med lammekød fra sit hjemland Marokko. (©DR)

Marokkansk couscous med lammekød

Rashida Moufit lavede i Madmagasinet denne lækre opskrift på coucous fra sit hjemland Marokko, i et forsøg på at integrere lidt ny mad til den danske madkultur. Retten er dejlig krydret og kan laves med enten oksekød eller lammekød. Prøv opskriften til aftensmad.

Tilberedningstid: 1 time Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 500 g fin couscous
  • 2 spsk. olivenolie
  • 500 g skært okse- eller lammekød
  • 2 stk. løg
  • 2 stk. tomater
  • 1 håndfuld frisk koriander
  • 1 spsk. salt
  • 0,5 tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt peber
  • 1 tsk. stødt gurkemeje
  • 1 knivspids safran
  • ca. 2 l vand
  • 2 stk. store gulerødder
  • 10 stk. rosenkål
  • 2 stk. små majroer
    (på størrelse med et æble)
  • 1 stk. stor squash
  • ca. 400 g græskar
    (med skrald men uden kerner)

Fremgangsmåde

  1. Skær kød i store stykker. Skær løg i både. Skær tomater i kvarte. Hiv koriander i grove stykker inkl. stilk. Læg safran i 1 dl. kogt varmt vand. 
  2. Varm olien i en gryde (med plads til 3 liter eller mere). Tilsæt kød, løg, tomater, koriander, salt, ingefær, peber og gurkemeje. Steg i cirka 3 minutter ved middelvarme. 
  3. Tilsæt 1,5 liter vand og bring i kog. Kog i cirka 25 minutter med låg. Tilsæt derefter safranvand, gulerødder skåret i store stykker, og kog yderligere i 15 minutter. 
  4. Tilsæt rosenkål skåret i halve, squash skåret i store stykker, majroer  skrællet og skåret i kvarte, og kog yderligere 15 minutter. Tilsæt cirka ½ liter ekstra vand, og græskar skåret i store stykker. Kog cirka 20 minutter til græskar er møre. OBS: Der må ikke røres i gryden under kogning, da grøntsagerne i så fald nemt ødelægges. 
  5. Couscous kan laves sideløbende, så det er klar samtidig med grøntsagssovsen. I en skål blandes couscous med 1 spsk. olivenolie, 1 tsk. salt og 2 dl. koldt vand. 
  6. I en dampgryde tilsættes couscous og damper i 10 minutter. Læg evt. et foldet viskestykke mellem grydens top og låg, så dampen ikke tætner på låget og drypper ned i couscus’en. Couscous tages af varmen og hældes op i et fad til afkøling. 
  7. Efter 10 minutter blandes den lune couscous med 1 spsk. olivenolie og 1-2 dl. koldt vand. Der må ikke hældes mere vand ved, end at der kan absorberes, og couscous’en stadig virker tør. Damp igen couscous’en i cirka 10 minutter til den er færdig tilberedt. Rør jævnligt. 
  8. Retten serveres i en dyb tallerken på en base af couscous overhældt med sovs, grøntsager og kød. Toppes med lidt frisk koriander eller persille.