Maskulin chokoladekage med ølgelé

Luna fra 'Den store bagedyst' 2016 er vild med at bage kager med alkohol i. Her en lækker maskulin chokoladekage med ølgelé på toppen. Den smager fantastisk og er en anderledes måde at få chokoladekage på.

Kagen skal på køl i alt i minimum 5-6 timer

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

Digestive kiks

  • 100 g hvedemel
  • 70 g havregryn
  • 30 g sukker
  • 1 knivspids salt
  • 1 tsk. bagepulver
  • 80 g smør
  • 0,5 dl mælk

Sprød kiksebund med nødder

  • 70 g smeltet smør
  • 5-10 stk. digestive kiks
    (Hjemmebagte som ovenfor eller købte)
  • 50 g hasselnødder
  • 50 g mandler
  • 2 spsk. mel
  • 1 spsk. sukker

Chokolademousse

  • 400 g mørk chokolade
    (gerne 60-70 pct. akakoindhold)
  • 8 stk. pasteuriserede æggeblommer
  • 50 g flormelis
  • 1/2 l piskefløde

Ølgele af specialøl

  • 1 stk. mørk specialøl
  • 1 spsk. sukker
  • 3 blade husblas

Chokolade macarons

  • 100 g æggehvider
  • 3 spsk. sukker
  • 100 g mandelmel
  • 200 g flormelis
  • 2-3 spsk. kakaopulver

Fremgangsmåde

Begynd med at bage digestive kiks - kan erstattes af købte kiks:

  1. Tænd ovnen på 175 grader. De tørre ingredienser blandes i en skål og det stuetemperede smør smuldres ind i blandingen. Mælken tilføjes og dejen ældes til den er smidig og ensartet.
  2. Da kiksene efter bagning blot skal knuses, behøver man ikke udrulle dejen pænt og efterfølgende udstikke kiksene. Her bruger jeg derfor blot en ske til at ”klatte” dejen på en bageplade med bagepapir.
  3. Kiksene bages ved 175 grader i ca. 8-10 minutter til de er gyldne. Efter bagning afkøles kiksene på en bagerist indtil brug.
    Lav den sprøde kiksebund med nødder:
  4. Smørret smeltes. De afkølede (eller købte) digestive kiks kommes sammen nødderne og det smeltede smør i en blender, og blendes groft. Sukker og mel tilføjes og blendes en omgang.
  5. Blandingen kommes i en springform iklædt bagepapir.Sørg for at kikseblandingen er kompakt, pres derfor kikseblandingen godt ned i formen med en spiseske.
  6. Bag bunden ved 175 grader i cirka 10-15 minutter. Lad bunden afkøle helt, og skær efterfølgende ca. 1,5 til 2 cm af kanten hele vejen rundt.
    Lav chokolademoussen:
  7. Hak chokoladen let og smelt den i et vandbad ved lav varme. Pisk i mellemtiden æggeblommer og flormelis luftige med elpisker i en skål.
  8. I en separat skål piskes piskefløden til let og luftig flødeskum.
  9. Den nu smeltede chokolade vendes under flere omgange ned i æggesnapsen.Flødeskummen tilføjes nu under lette og forsigtige omdrejninger til chokoladeblandingen. Det er vigtigt at dette gøres forsigtigt, da moussen ellers mister sin luftige konsistens.Den nu færdige og lækre mousse kommes i en sprøjtepose.
    Læg kagen sammen:
  10. Springformen (som kiksebunden blev bagt i ) fores med kageplast rundt i kanten og kiksebunden placeres i midten af formens bund.
  11. Chokolademoussen sprøjtes først forsigtigt helt ud i kanten af formen (hvor bunden ikke rører kanten, så kanten hele vejen rundt dækkes af moussen). Efterfølgende dækkes hele kagen med et godt, højt lag chokolademousse. Kagen sættes på køl i 2-3 timer (afkøles hurtigst i fryser).
    Lav ølgelé af special-øl:
  12. En god special øl vælges med omhu og kærlighed. Øllen hældes forsigtig i en gryde (som man ville fylde en god gammeldags fadøl fra hanen). Sukkeret tilføjes, og øllen opvarmes ved lav varme.
  13. Husblassen lægges i blød i koldt vand i ca. 10-15 minutter og tilsættes derefter den lunkne øl blanding. Rør godt, men forsigtigt rundt, så der ikke skabes skum i øllen.
  14. Blandingen afkøles i ca. 30 minutter, inden den forsigtigt hældes over den afkølede chokolademoussekage. Vend evt. en spiseske mod øl geléens stråle for at undgå bobler i den færdige gelé.
  15. Afkøl kagen i køleskab i ca. 1-2 timer (undgå fryser, frost ødelægger geléen)
    Bag chokolade macarons:
  16. Æggehviderne piskes næsten helt stive. Tilsæt da sukkeret og pisk dem færdige. Mandelmel, flormelis og kakao sigtes sammen i en skål. De tørre ingredienser vendes med forsigtig hånd i æggehviderne til massen er jævn og ensartet.
  17. Dejen kommes i en sprøjtepose og runde, ensartede cirkler sprøjtes på en bageplade med bagepapir. Cirklerne kan evt. optegnes let med blyant på bagepapiret inden dejen sprøjtes på. Dette giver et mere ensartet resultat.
  18. Macarons bundene stilles til ”tørre” ved stuetemperatur i ca. 30 minutter. Herefter bages de ved 175 grader i 10-12 minutter. Lad dem afkøle helt inden de fjernes fra bagepladen.
    Lav chokolade ganachen:
  19. Fløden opvarmes ved lav varme. Chokolade hakkes og blandes i fløden. Ganachen piskes hurtigt ensartet og lækker.
  20. Hæld den færdige ganache i en sprøjtepose og afkøl den helt.
  21. Pisk chokoladeganache op med elpisker, inden den sprøjtes på macaronbundene, og kagerne samles.
    Pynt kagen:
  22. Kagens pynt er helt op til den enkelte og kan gøres på mange forskellige måder, så hver kage for et helt særligt præg.
  23. Jeg har valgt at pynte denne kage med de lækre chokolade macarons, friske figener, chokolade cirkler og små chokoladekugler med lakrids.
  24. Vigtigst er at kagen får et fedt og råt look, så der er tale om en rigtig maskulin omgang øl- og chokolade.