Imponer dine gæster med eget hjemmebryg. (©DR)

Masters Brew - Hjemmebryg

Øl er en stor del af den danske madtradition og identitet. Alligevel viste det sig at være svært at brygge en god håndlavet øl, som Morten Lindberg prøvede kræfter med i programmet 'Smagen af Danmark'. Her gik han i lære som brygger hos brygmester Casper Vorting fra Bøgedal. Få her hans opskriftpå en 'Masters Brew' for hobby-ølbryggeren, der har et gærkar til ca. 40 liter øl.

Det tager ca. 7-8 timer af brygge øllen, hvorefter den skal gære i ca. 3 uger.

Tilberedningstid: 8 timer Antal portioner: 80 pers.

Kok og program

Ingredienser

Malt

  • 5,5 kg pilsnermalt
  • 1,9 spsk. KaraGold
  • 1,2 kg CaraRuby
  • 0,6 kg hvedemalt

Bitterhumle

  • 27 g Northern Brewer
  • alfa 8%
    (omregn ved anden alfasyre)

Aromahumle

  • 30 g Cascade
  • 30 g Perle
  • 40 g Tettne

Desuden

  • 15-20 g Alegær
  • ca. 60 l vand

Fremgangsmåde

  1. Indmæsk den knuste malt, som single infusion, til den når en temperatur på 65 varmegrader. Lad malten mæske i 1 time og 15 minutter.
  2. Eftergyd med 90 grader varmt vand. Det må gerne tage mellem 1 time og 15 minutter til 1 1/2 time.
  3. Kog urten mellem 1 time og 15 minutter til 1 1/2 time - indtil der er fordampet ca. 2 liter vand. Bitterhumlen kommes i så snart kogningen er i gang.
  4. Ved endt kogning hældes aromahumlerne i og trækker i 10 minutter. 
  5. Efter urten er kølet ned til ca. 24 grader: Brug en god livlig alegær f.eks London Ale, SafeAle eller som Masters Brew: British Ale fra Brewvolution.
  6. Herefter skal den stå i ca. tre uger til gæringen er færdig.