Deltagerne skulle i denne uge af Den store bagedyst imponere dommerne med deres lækre afternoon tea. (©DR)

Mias friske og sommerlige afternoon tea

Mia har til sin afternoon tea bagt scones og hertil lavet en rabarberkompot. Ved siden af har bagedystdeltageren lavet en afternoon tea-moussekage bestående af granolabunde, vanilje/yoghurtmousse pyntet rabarbergelé og frisk frugt.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 6 pers.

Kok og program

Ingredienser

Scones

  • 300 g mel
  • 150 g smør
  • 1 spsk. bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • 3 spsk. sukker
  • 1,5 dl mælk
  • 1 tsk. kardemomme
  • 70 g friske rabarber
  • 4 spsk. frysetørrede rabarber
  • 100 g rubychokolade
  • 2-3 stk. æggeblommer
    (til pensling)
  • en smule flormelis og glimmerstøv
    (til pynt)

Granolabunde

  • 3 spsk. honning
    (store)
  • 55 g smør
  • 1 tsk. kanel
  • 0,5 tsk. kardemomme
  • 40 g hasselnødder
  • 50 g mandler
  • 20 g sesam
  • 40 g græskarkerner
  • 25 g mel
  • 50 g grovvalsede havregryn
  • 100 g mørk chokolade

Yoghurt/vaniljemousse med honning

  • 230 g græsk yoghurt
  • 2,5 blade husblas
  • 50 g honning
  • 1 vaniljestang
  • 1 tsk. sukker
  • 2 dl fløde

Rabarbergelé og -kompot

  • 250 g rabarber
  • 100 g sukker
  • 1/2 tsk. vaniljepulver
  • 1¼ blade husblas

Marineret frugt

  • 20 g sukker
  • 20 g citronsaft
  • 300 g frisk frugt
    ((fx ferskner, jordbær og æble))
  • en lille håndfuld mynte

Ruby-chokoladesmør

  • 120 g rubychokoalde
  • 1 dl fløde
  • 1 spsk. smør

Fremgangsmåde

Scones 

  1. Bland de tørre ingredienser sammen med smørret. Det kan gøres i en foodprocessor, en røremaskine eller i hånden. 
  2. Skær rabarberne i små tern.
  3. Tilsæt mælk, rør, og tilsæt fyldet.  
  4. Rul dejen ud i lidt mel eller mellem to stykker bagepapir. 
  5. Stik sconesene ud, og pensl dem med æggeblomme.  
  6. Bag sconesene ved 200 grader i 12-16 minutter. 
  7. Vanilje/yoghurtmousse med honning  
  8. Læg husblas i blød i koldt vand.  
  9. Skrab vaniljekornene ud af stangen, og bland det med sukkeret. 
  10. Varm vaniljesukker, honning, og ½ dl fløde sammen med husblas, til det er smeltet.  
  11. Bland yoghurt sammen med resten af fløden, inden det blandes med resten.  
  12. Kom moussen i silikoneforme, og befri dem, når de er helt frosne.   

Granolabunde 

  1. Smelt smør og honning i en gryde sammen med kanel og kardemomme. 
  2. Hak nødderne groft. 
  3. Bland alle ingredienserne på nær chokoladen sammen med den lune blanding. 
  4. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir.
  5. Bag ved 170 grader i 10-14 minutter, til bunden er gylden. Stik bundene ud, mens den er helt varm.  
  6. Temperér chokoladen, og pensl den på de afkølede bunde.    
  7. Rabarberkompot 
  8. Kog vand, sukker og rabarber op, og lad det simre i 10-15 minutter.  
  9. Læg husblas i blød i koldt vand.  
  10. Sigt rabarberkompotten over et klæde - fx et viskestykke.
  11. Kom 1 dl rabarbersirup i en gryde, og varm det med husblas, til denne smelter. 
  12. Hæld geléen i formene, og kom dem på frys. 
  13. Brug det resterende af rabarberne sammen med den resterende gelé til rabarberkompotten. Varm det hele i en gryde, og justér konsistensen ved enten at koge mere ind eller tilsætte mere vand.
  14. Køl af, og servér til sconesene.     

Marineret frugt 

  1. Skær frugten i små tern, hak lidt mynte fint, og bland det sammen.   
  2. Lad saften dryppe fra, inden det fyldes på kagerne. 
  3.   Pynt med lidt mynteblade.   

Chokoladesmør  

  1. Hak chokoladen. 
  2. Varm fløde og smør til lige under kogepunktet.
  3. Hæld det over chokoladen, og rør til en homogen blanding.  
  4. Servér til sconesene.