Tidsmængde: 4 timer Mængde: 0 pers.
Ingredienser
KERNEBLANDING
- •
125 g rugkerner
- •
35 g græskarkerner
- •
35 g hørfrø
- •
35 g solsikkefrø
- •
kogende vand
RUGBRØD
- •
3 spsk. maltsirup eller honning
- •
3 dl porter, eller anden mørk øl
- •
2 spsk. kakao
- •
1 dl hasselnødder
- •
50 g tørrede abrikoser
- •
50 g tørrede dadler
- •
1 dl kakaonibs
- •
evt. 1 dl surdej
- •
20-30 g gær
- •
25 g salt
- •
80 g hvedemel
- •
460 g rugmel
- •
60 g mørk chokolade 60-70%
- •
30 g smeltet smør til pensling
Fremgangsmåde
Kom rugkerner, græskarkerner, hørfrø og solsikkekerner i en stor skål. Hæld kogende vand over og lad det trække i en time.
Tilsæt derefter maltsirup eller honning, øl, kakao, grofthakkede hasselnødder, finthakkede abrikoser, finthakkede dadler, kakao-nibs, evt. surdej, 20 g gær (eller 30 g hvis der bages uden surdej), salt og rør det godt ud i blandingen.
Tilsæt derefter hvedemel og rugmel over nogle gange mens der æltes i skålen (røremaskine kan også bruges) og tilsæt chokoladen sammen med det sidste mel og ælt godt igennem.
Dæk skålen til med et opvredet viskestykke, og lad dejen stå og hæve på køkkenbordet i minimum en time og gerne op til 2-3 timer.
Tag en silikoneform med små rektangler på ca. 3 x 8 cm eller evt. en muffinform og smør med smeltet smør. Fordel dejen heri, skyld hænderne med koldt vand, og brug dine våde hænder til at glatte den klæbrige dej ud med.
Lad dejen efterhæve, igen tildækket af et opvredet viskestykke, i en minimum 1 time eller til dejen er hævet med ca. 30 %.
Pensl forsigtigt overfladen med smør og bag minirugbrødene i en forvarmet ovn ved 170 grader i ca. 40 minutter (hvis rugbrødene bages i muffinforme bages de i 50 min.)
Tag brødene ud af formene og bag dem 5 min. mere og lad dem køle af på en rist.
Tip: Husk at du kan bage en større portion end opskriften her og fryse dem ned, hvilket de fint tåler.