Prøv en anderledes og flot gul mirabelleketchup som tilbehør. (©DR)

Mirabelleketchup

Ketchup behøver ikke at være lavet af tomater, men kan f.eks. også laves af små søde mirabelleblommer. Camilla Plum lavede i programmet 'Mad der holder' denne opskrift på en flot gul, stærk og syrlig mirabelleketchup, der er dejligt tilbehør til et væld af retter. Den får selvsagt en anden smag end tomatketchup, da den fra blommernes sten får en skøn mandelsmag. Resultatet bliver mere i retning af en kinesisk blommesauce, men er stadig anvendelig som regulær ketchup og til al asiatisk mad.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 30 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Ingredienser

  • 2 kg hele mirabeller
  • 1 kg sukker
  • 1 stjerneanis
  • 1 spsk. skåret lakridsrod
  • 4-5 dl æbleeddike
  • 1 stang kanel
  • 100 g frisk ingefær i tynde skiver
  • 2 spsk. hele gule sennepsfrø
  • 1 tsk. hele nelliker
  • 5-6 tørrede chili med kerner
  • 1 helt hvidløg, rødderne fjernet og skåret over
  • 1 kg løg, pillet og skåret i kvarte
  • 1 spsk. hel sort peber
  • 1 hel muskatnød
  • 1-2 stængler blegselleri
    (eller 1 spsk. sellerifrø)

Fremgangsmåde

  1. Kog mirabellerne med en smule vand i bunden af gryden, for fuldt skrald til de er smattet ud, rør ofte. 
  2. Skru ned og kog langsomt til det er blevet klart, og ikke mælket, som tynd marmelade. Der er afsindigt meget vand i blommer. 
  3. Kør mosen gennem en sigte, til der kun er sten og skaller tilbage i sigten. Kom det tilbage i gryden med sukker, eddike, krydderier, og grønt og kog langsomt til det tykner - ca. 2 timer. Rør ofte, det brænder nemt på. 
  4. Tag krydderier og fast materiale op med en hulske. Kør i foodprocessor og tryk så meget af sigtens indhold som muligt ned i mirabellemosen igen. 
  5. Smag til, og kog ind til konsistensen passer. 
  6. Kom ketchuppen i helt rene glas eller flasker med skruelåg, og luk lågene næsten til, men ikke helt, for der skal kunne slippe damp ud.
  7. Sæt ketchuppen i ovnen ved 110 grader til det bobler grundigt i glassene. Sluk ovnen, skru lågene til med grydelapper , og lad ketchuppen køle ned i ovnen. På denne måde bliver ketchuppen henkogt og kan holde i årevis. Når et glas er åbnet skal det i køleskabet.