Prøv en klassiker i nye klæder. (©DR)

Moderne grillkylling med grove fritter, estragonmayo og sprøde selleri

Familien Rasmussen vandt udfordringen i Maddysten om at lave en moderne version af 80’er klassikeren – grillkylling med pommes frites. Rasmussens kylling krydres med rosmarin og serveres med grove pommes frites, sprøde selleri, en cremet estragonmayo og lækre pickles til.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Grillkylling

  • 1 hel kylling
  • 1 1/2 dl olivenolie
  • salt og peber
  • 7 store kviste rosmarin
  • 100 g blødt smør
  • 3 spsk. sriracha

Dobbeltfritterede grove pommes frites

  • 1 kg kartofler
    (evt. bagekartofler)
  • salt - gerne Maldon
  • ca. 2 l smagsneutral olie til fritering

Dildpickles

  • 1/2 hoved blomkål
  • 2 gulerødder
  • 2 stk. løg
  • 1/2 agurk
  • 1 dl lagereddike
  • 1 dl sukker
  • 5-6 hele peberkorn
  • ca. 1 tsk. korianderfrø
  • ca. 1 tsk. sennepsfrø
  • 2 laurbærblade
  • 1 bundt frisk dild
  • evt. lidt tørret dild efter smag

Estragonmayonaise

  • 2 bundter frisk estragon
  • 2-3 dl smagsneutral olie
  • 2 stk. æggeblommer
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 spsk. æbleeddike
  • salt efter smag

Friteret selleri

  • 1/4 knold selleri
  • salt efter smag

Fremgangsmåde

Grillkylling

  1. Start med at skylle kyllingen grundigt, så rester af blod og indmad fjernes. Kyllingen duppes tør med køkkenrulle og krydres grundigt med salt og peber indvendigt. Put også 2 kviste rosmarin indeni kyllingen. 
  2. Smør kyllingen ind i olivenolie og krydr den med salt og peber. Resten af olien hældes i en skål, og der tilsættes hakket rosmarin fra ca. 2 kviste, lidt salt og peber. De sidste 3 kviste rosmarin skal bruges som ”oliebørste”. 
  3. Grill kyllingen ved indirekte varme i ca. 60 minutter alt efter kyllingens størrelse. Børst jævnligt olieblandingen på kyllingen med rosmarinkosten. 
  4. Tag kyllingen af grillen og lad den trække 20 minutter, imens du sørger for, at der kommer fuld smæk på grillen. 
  5. Rør det bløde smør sammen med sriracha og massér det på hele kyllingen efter den har hvilet. Nu er den klar til sidste tur over direkte varme, så marinaden kan blive ”BBQ’ed”! Parter kyllingen i passende stykker.

Dobbeltfritterede grove pommes frites

  1. Skyl kartoflerne og skær dem i stave i en ensartet tykkelse. Skyl stavene grundigt under rindende vand, indtil vandet er klart. Læg dem med fordel i blød i koldt vand i 2 timer.
  2. Kog dem i letsaltet vand i 6-8 minutter, så de lige er blevet møre. Hæld vandet fra og lad dem tørre på et viskestykke til de er afkølede.
  3. Olien varmes op til 130 grader i enten en tykbundet gryde eller en frituregryde. Kartoflerne koges heri i ca. 5 minutter, hvorefter de tages op med en hulske og lægges på fedtsugende papir og køler ned.
  4. Olien varmes op til 180 grader og nu friteres kartoflerne på ny til de er gyldne og har en dejlig sprød overflade.
  5. Lægges på fedtsugende papir og drysses med salt.

 

Dildpickles

  1. Bland eddike, sukker, peberkorn, korianderfrø, sennepsfrø, hakket dild og laurbærblade i en gryde.
  2. Kog blandingen ved middelvarme i ca. 10 minutter til den er reduceret lidt.
  3. Skær blomkål i små buketter, gulerødder i små tern og løg i tynde både. Kog grøntsagerne i syltelagen i ca. 5 minutter.
  4. Agurken skæres i skiver og tilsættes de andre grøntsager. Gryden tages af komfuret og grøntsagerne trækker yderligere ca. 15 – 20 minutter i lagen.
  5. Ved servering afdryppes grøntsagerne og kommes i en skål.

Estragonmayonaise

  1. Husk at alle ingredienser til mayonnaisen skal have stuetemperatur -det er vigtigt! Ellers kan den skille.
  2. Start med at lave en estragonolie ved at skolde den friske estragon med kogende vand, køl den af på et stykke køkkenrulle og kram den herefter godt for overskydende væde.
  3. Blend den med olien i ca. 5 minutter til den har en flot grøn farve. Lad den trække i ca. 15 minutter.
  4. Sigt den herefter, gerne igennem et klæde, så olien bliver flot klar.
  5. Nu piskes æggeblommer med salt, sennep og æbleeddike til en tyk og luftig masse med en elpisker.
  6. Estragonolien tilsættes nu den luftige masse i en tynd stråle, mens der fortsat piskes. Bliv ved at tilsætte olie indtil mayonnaisen ikke længere ”smelter sammen” i sporene fra piskeriset, så er mayonnaisen færdig.
  7. Smag evt. til med lidt ekstra salt eller æbleeddike.
  8. Hæld mayonnaisen op i en skål til servering.

Friteret selleri

  1. Skræl sellerien og snit den i fine stave i en ensartet tykkelse (næsten som tændstikker).
  2. Kom dem i samme frituregryde (olien skal være 180 grader), som kartoflerne blev lavet i, og fritér selleristavene kort i ca. 2-3 minutter indtil de er gyldne og sprøde.
  3. Tag dem op med en hulske og læg dem på fedtsugende papir. Drys med groft salt og servér straks i en skål.
  4. Nu er du klar til alletiders dejlige familiemiddag med grillkylling, pommes frites og lækkert tilbehør. Velbekomme!

Opskriften findes i samlingen

Maddysten