En overdådig ret bestående af svinemørbrad stegt som vildt, tournerede kartofler, waldorfsalat og kogte æbler med ribsgele. Et sandt festmåltid! (©DR)

Mørbrad stegt som vildt

James Price leverer en opskrift på lækker mørbrad stegt som vildt, akkompagneret af en frisk grøn waldorf salat og kogte æbler med ribsgele. Servér retten med en god rødvin og nyd det lækre måltid!

Når du har lavet waldorfsalaten, har den godt af at stå i en times tid i køleskabet, og netop derfor er det en god idé at starte med at lave salaten.

Tilberedningstid: 1 time, 45 min. Antal portioner: 4 pers.

Ingredienser

Svinemørbrad

  • 1 stk. svinemørbrad
    ((enten én stor eller to mindre))
  • 1 spsk. sort peber
  • 1 spsk. hele enebær
  • 1 spsk. hele koriander
  • 2 tsk. groft salt
  • 1 smule olivenolie
  • 2 dl rødvin
  • 3 dl kraftig kalvefond
  • 1-2 dl fløde
  • 1 stk. løg
  • 1 stk. gulerod
  • 0,25 stk. knoldselleri
  • 200 g tørsaltet bacon
  • 1 smule timian

Waldorfsalat

  • 1 bundt grønne druer
  • 2 stængler bladselleri
  • 1 pakke valnødder
  • 2-3 spsk. knoldselleri
  • 2 stk. æbler

Mayonnaise til waldorfsalat

  • 2 stk. pasteuriserede æggeblommer
  • 2 tsk. dijonsennep
  • 2 tsk. sherryvinaigre
  • 4 dl vindruekerneolie
  • 2 spsk. creme fraiche
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber

Kogte æbler

  • 2 stk. æbler
    ((eks: cox orange))
  • 1 stang vanilije
  • 1 bæger ribsgele

Tournerede kartofler

  • 1 kg kartofler
  • 1 smule olivenolie
  • 1 smule smør

Fremgangsmåde

Lav først waldorfsalat og tilhørende mayonnaise:

  1. Pisk æggeblommerne med sennep, vinaigre samt salt og peber. Tilsæt olie lidt efter lidt mens der piskes mayonnaisekonsistens er opnået. Bland cremefraichen i og smag til med salt, peber og evt. en anelse sukker.

  2. Halver druerne, skær æblerne, blegselleri og knoldselleri i fine tern. Hak valnødderne groft.

  3. Bland mayonnaise i alt det hakkede til konsistensen på salaten er passende og smag til. Lad gerne salaten trække en times tid i køleskabet.


Lav svinemørbrad:

  1. Enebær, sort peber, hel koriander og salt knuses lidt groft i morteren. Svinemørbraden afpudses og trilles i krydderiblandingen. Løg, gulerod og knoldselleri skæres i brunoise. Bacon i små lardons.

  2. Brun mørbraden af i smør og olivenolie i en sauterpande og sæt den derpå til side. Grøntsager og bacon kommes i panden og sauteres i 4-5 minutter. Kom mørbraden tilbage i panden og hæld rødvin og fond på. Tilsæt timian og et par laurbærblade. Læg låg på og lad retten simre for moderat varme i ca. 15-20 minutter til kernetemperaturen er ca. 65 grader.

  3. Tag mørbrad og grøntsager op og hold det varmt (og kasser timian og laurbærblade). Si skyen over i en lille gryde, kom fløden ved og kog ind til passende smag og konsistens. Krydr med salt og peber og smag evt. til med lidt ribsgelé.

Lav de kogte æbler:

  1. Æblerne skrælles, halveres og udkernes. Koges i sukker lage med vanilje og citron til let møre. Afkøles. Ribsgele kommes i fordybningen.

Lav til slut de tournerede kartofler:

  1. Skræl kartoflen så den bliver formet som en oval med 6 skæresider. Giv dem lidt farve i olivenolie i en sautepande.

  2. Når de begynder at få farve, giv dem da smør og lidt vand. Lad dem derefter stå og sautere i smørvandet.