Mormor moderne - chokoladedessert
Som mesterværk i femte program af Den store Bagedyst 2016, lavede Juliane denne flotte chokoladedessert. Opskriften er et miks af gamle klassikere fra mormors tid så som fløderand og syltede pærer - Herligheden er toppet med flotte chokoladeskåle, og bliver her en moderne dessert.
Tilberedningstid:
3 timer
Antal portioner:
4 pers.
Kok og program
Ingredienser
Bagte ananasringe
- 1 stk. frisk ananas
Fløderand
- 4 blade husblas
- 2,5 dl sødmælk
- 0,5 stang vanilje
- 3 spsk. sukker
- 2,5 dl piskefløde
Karamel valnødder
- 50 g sukker
- 50 g valnødder
Syltede pærer
- 500 g conference pærer
- 2,5 dl vand
- 200 g sukker
- 25 ml eddike
- 0,5 stang vanilje
-
0,5 stk.
citron
(økologisk)
- 1 tsk. atamon
Chokoladeskåle
- 700 g mørk chokolade 55%
- 4 stk. vandballoner
Pynt
- lidt friske mynteblade
Fremgangsmåde
- Ananas ringe:
Skær ananassen i helt tynde skiver, og bag dem på en bradepande i 35 min v. 100 grader. Tag dem ud og vend dem med modsatte side opad. Kom dem i en muffinsform, giv dem et let tryk ned i formen, og bag yderligere i 35 min. - Syltede pærer:
Skrald pærene, fjern kernehus og skær dem i tykke strimler. Kog sukker, eddike, vanilje og sukker indtil sukkeret er smeltet. Tilsæt pærerne og kog i yderligere 5-10 min. til de er møre. Tag pærerne op med en hulske og kom dem i et skoldet sylteglas. - Skær citronen i halve skiver og kom dem i sukkerlagen. Lad det koge i 5 min. Tilsæt atamonen, hæld det over pærerne og luk glasset til. Lad det afkøle.
- Skær pærerne til i passende stænger, når desserten skal samles.
- Karamel valnødder:
Smelt sukkeret ved svag varme uden at røre i det. Kom nødderne i og vend forsigtigt. Læg karamelnødderne på bagepapir til afkøling - sørg for de ikke røre hinanden. - Fløderand:
Læg husblassen i rigeligt med kold vand. Kog mælk, vanilje og sukker til sukkeret er opløst. Tag det af varmen og tilsæt husblassen og afkøl. - Pisk fløden stiv, og end det i den afkølet mælkemasse. Hæld massen i den ønskede form med karamel valnødderne i bunden. Stil i fryserene til det er helt stivnet.
- Chokoladeskåle:
Temperer den mørke chokolade. Pust de 4 vandballoner op til fuldstændig samme størrelse. Dyp bunden af ballonerne i chokoladen og lad den dryppe godt af, inden den sættes forsigtig på et stykke bagepapir til tørring. - Samling af desserten:
Læg en ananas ring nederst, og sæt chokoladeskålen ovenpå. Kom fløderanden ned i chokoladeskålen med karamelnødderne opad. Læg syltede pærestrimler på toppen og hæld lidt sylte ned over fløderanden. Pynt med mynteblade på toppen og server.