Mormors æblekage toppet med friske brømbær og sprøde, hjemmelavede æblechips. (©DR)

Mormors æblekage

Følg Annemette, fra Den Store Bagedyst, og lav denne utraditionelle æblekage. Æblekagen har en fantastisk, sød smag af æble og blåbær - og er utrolig flot. Lav dine egne æblechips til, og pynt kagen med dem, for at tilføje lidt knas til kagen.

Tilberedningstid: 5 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Makronbund

  • 150 g marcipan
  • 70 g æggehvider
  • 80 g flormelis

Mandelbunde (3 stk.)

  • 200 g mandler
  • 200 g hvedemel
  • 200 g sukker
  • 200 g blødt smør
  • 1 tsk. bagepulver

Brombærmarmelade

  • 300 g brombær
  • 180 g sukker
  • 1 stk. vanillestang
  • 1 stk. citron
    (saft og skal)
  • 0,5 dl vand

Brombærmousse

  • 150 g brombærmarmelade
    (fra før)
  • 2 blade husblas
  • 2,5 dl fløde

Æblekompot

  • 3 blade husblas
  • 1 stk. vanillestang
  • 250 g lyst rørsukker
  • 2 stk. citroner
    (saft)
  • 5-7 stk. madæbler

Mandelkrokant

  • 300 g hvidt sukker
  • 150 g mandler

I øvrigt

  • 1 l fløde
    (til pynt)
  • 20 stk. brombær
  • 1 smule æblechips

Fremgangsmåde

Læg husblassen til brombærmoussen og æblekompotten i blød i 1 liter koldt vand i en stor skål, skal helst stå ½ time. Tænd ovnen på 180 grader.


Lav makronbund: 

  1. Marcipan blandes med flormelis og lidt efter lidt tilsættes æggehviden. Blandes sammen med hænderne på bordfladen. Det bliver meget klistret. Tegn en cirkel 1 cm større end din springform på et stykke bagepapir. Dejen fyldes i sprøjtepose og fordeles på bage papiret indenfor cirklen. Bunden bages ved 180 grader varmluft i ca. 15-20 min til den er gylden. Bundes køles af og stikkes ud / skæres til så den passer i den springform, som kagen skal bygges op i (Ca. 24 cm i diameter).

Lav mandelbunde: 

  1. Hak mandlerne fint - dog ikke som mel. Ælt alle ingredienserne sammen til massen er ensartet. Del dejen i 3 lige store dele. Hver del presses ud i en springform (24cm) og bages enkeltvis ved 180 grader i ca. 10 min pr. bund. Når en bund er bagt tages den ud af ovnen og køler i formen, hvorefter den befries fra formen, hvori den næste bund nu kan bages. Alle 3 bunde afkøles helt inden kagen lægges sammen.

Lav brombærmarmelade: 

  1. Flæk vaniljestangen på den lange led, skrab kornene ud og mas dem sammen med lidt af sukkeret. Kog alle ingredienserne ved middel varme. Inden marmeladen er for tyk tages en tredjedel fra, som skal anvendes til moussen. Resten koger videre ved svag varme til den tykner lidt. Kan evt. jævnes med lidt maizena.

Lav brombærmousse: 

  1. Tag den stadigt varme brombærmarmelade og passér gennem en sigte for at fjerne kerner. Tilsæt husblas og opløs denne i marmeladen. Pisk fløden let og bland en smule af fløden sammen med marmeladen. Vend nu denne marmelade-fløde blanding over i den resterende letpiskede flødeskum. Stop med at vende, når det er en jævn ensartet mousse. Fyld i sprøjtepose og læg på køl. 
  2. (hvis din makronbund allerede er kølet af, så start med at byge kagen op nu)

Lav æblekompot: 

  1. Skræl æblerne og fjern kernehuse. Skær æblerne i mindre tern. Flæk vanillestangen på den lange led og mas kornene sammen med en smule sukker. Kog æbler, vanillestang, vanillesukker, sukker og citron til æblerne er kogt ud, men der må stadig gerne være lidt bid tilbage i nogle af stykkerne. Fjern kompotten fra varmen og tilsæt den udblødte husblas. Kommes i en skål og køles af inden kagen lægges sammen. 

Lav mandelkrokant: 

  1. Smelt sukkeret ved middel varme på en pande, når det er gyldent (uden at brænde!) tilsættes mandlerne og der røres godt, således at alle mandler dækkes af karamel. Det hele hældes nu ud på bagepapir og spredes ud. Hakkes med savtakket kniv når det er kølet helt af.

Opbygning: 

  1. Placer makronbund i en springform beklædt med kageplast og drysset med sukker i bunden (vigtigt). Kom lidt brombærmarmelade på bunden og fyld brombærmoussen ovenpå og stil på køl. Når moussen har sat sig lidt lægges en nøddebund på. Der smøres med resten af brombærmarmeladen, hvorefter der puttes en smule af æblekompotten på. Læg endnu en nøddebund på. Så fyldes resten af æblekompotten på og der afsluttes med en nøddebund. Sæt det hele på køl. Gerne i et par timer. 
  2. Befri kagen fra formen, men lad den evt. "sidde" på springformens bund mens du smører den op. Pisk fløden til den er jævn og fast, og smør et ensartet tykt lag på toppen. Vær præcis med at få overfladen smuk. Smør et tykt lag på kagens sider og tryk mandelkrokant fast hele vejen rundt. Afslut med at pynte toppen med flødeskumsrosetter, brombær, evt. æblechips og lidt revet citronskal.

TIP: Man kan anvende andre typer bær, f.eks. blandede skovbær er super lækkert. Og æblechips kan man med fordel selv lave - så er de ekstra gode.



Opskriften findes i samlingen

Mad med skønne brombær