Frikadeller med kold kartoffelsalat er en rigtig sommerklassiker, som hele familien vil elske. (©DR)

Mormors frikadeller med kartoffelsalat

Familien Rasmussens opskrift på den danske klassiker, frikadeller med kold kartoffelsalat. Frikadellerne er deres mormors bedste opskrift, og den kolde kartoffelsalat er en luksusudgave med hjemmerørt mayonnaise - familien lover, at den er alle de ekstra kalorier værd, men hvis der ønskes en lettere udgave, kan mayonnaisen erstattes med ymer eller lignede. Det gør dog konsistensen tyndere.

Tilberedningstid: 1 time, 30 min. Antal portioner: 4 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mormors frikadeller

  • 500 g Hakket svinekød, gerne 10-15%
  • 1 æg
  • ca. 1 dl hvedemel
  • ca. 2 dl vand eller danskvand
  • 1 stort revet løg
  • 2-3 tsk. groft salt, gerne Maldon
  • ca. 1 tsk. friskkværnet peber
  • smør og smagsneutral olie til stegnign

Hjemmerørt mayonnaise

  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 2-3 dl smagsneutral olie
  • 1 spsk. æbleeddike
  • ca. 1 tsk. groft salt, gerne Maldon

Kold kartoffelsalat

  • 1 kg kartofler
  • 1 stort rødløg
  • ca. 2½ dl creme fraiche 18%
  • 1½ dl af den hjemmelavede mayonnaise
    (alternativt købt)
  • 1-2 spsk. citronsaft
  • 1-2 tsk. sød, fransk sennep
    (alternativt Dijon)
  • ca. ½ tsk. sukker
  • ca. ½ tsk. friskkværnet peber
  • ca. 2 tsk. groft salt, gerne Maldon
  • ca. 1 tsk. karry
  • 1 bundt purløg, fintsnittet
  • 10 stk. radisser, fintsnittet

Fremgangsmåde

Mormors frikadeller

  1. Pil løget, riv det på rivejernet og rør det sammen med det hakkede kød i en skål.
  2. Rør mel og vand sammen til en jævning. Det er vigtigt, at der ikke er nogle klumper i. Tilsæt herefter jævningen til kødet sammen med æg, salt og peber.
  3. Rør nu farsen grundigt (eventuelt i en røremaskine) og tilsæt måske lidt mere vand, hvis den føles for fast. Den skal have en god ”sej” konsistens uden at være hverken for løs eller fast.
  4. Sæt nu farsen i køleskabet at hvile i minimum ½ time, gerne længere.
  5. Når farsen har hvilet i køleskabet, røres den igennem igen og er nu klar til at kunne formes til frikadeller.
  6. Varm nu smør/olie op på panden. Start med at forme og stege en mini-frikadelle for at smage om den har den rette mængde salt og peber. Hvis den mangler smag, tilsættes farsen mere krydderi og der steges endnu en mini-frikadelle, til man har den ønskede smag.
  7. Herefter formes frikadeller i hånden ved hjælp af en spiseske og de sættes på panden i en blanding af rigeligt smør/olie. Dyp gerne skeen i olie/smør-blandingen inden hver frikadelle formes og øs lidt af smørret på frikadellen, når den er sat på panden. Det er vigtigt, at der ikke er for mange frikadeller på panden på én gang. Steg dem hellere af to gange.
  8. Nu steges frikadellerne ved god varme på tre sideri  ca. 1 minut på hver side, så de får en dejlig brun stegeskorpe. Skru herefter ned for blusset og steg videre ved jævn varme i ca. 10 - 12 minutter. Vend dem lidt undervejs.
  9. Nu skulle frikadellerne gerne være dejligt sprøde og gennemstegte uden at være tørre.

Hjemmerørt mayonnaise

  1. Sørg for, at alle ingredienser har stuetemperatur inden tilberedning. Dette er vigtigt, da mayoen ellers nemt skiller.
  2. Æggeblommer, salt, sennep og æbleeddike piskes luftigt og tykt med en elpisker.
  3. Tilsæt herefter olien langsomt og i en tynd stråle, mens der fortsat piskes.
  4. Bliv ved at tilsætte olie og pisk fortsat indtil mayonnaisen ikke længere ”smelter sammen” sporene fra piskeriset – så er den færdig.

Kold kartoffelsalat 

  1. Kog kartoflerne i rigeligt vand tilsat salt i ca. 20 minutter. Pil dem og lad dem blive helt kolde. Skær dem herefter i tern.
  2. Pil løget og hak det fint.
  3. Bland cremefraiche, mayonnaise, sød sennep, citronsaft, karry, salt, peber og sukker i en skål og rør den sammen til en dressing. Smag evt. til med mere krydderi.
  4. Bland nu kartoffeltern, løg, fintsnittet purløg og radiser i dressingen og rør det hele forsigtigt sammen.
  5. Lad nu kartoffelsalaten hvile i køleskabet i minimum ½ time. 
  6. Rør kartoffelsalaten forsigtigt igennem inden servering og smag til. 
  7. Kartoffelsalaten serveres til mormors frikadeller og vi er sikre på, at I bliver ligeså glade for dem, som vi er.  Velbekomme! 

Opskriften findes i samlingen

Maddysten