Sunes flotte kage formet som en gravkrans. Sune bagte den som sit mesterværk til halloween i Den store Bagedyst. (©DR)

Mormors gravkrans - kage

I tredje program af Den store Bagedyst 2016, bagte Sune denne flotte kage som sit mesterværk til halloween. Han kalder kagen for 'mormors gravkrans', da den ligner en flot blomsterkrans. Du får opskriften her.

Tilberedningstid: 3 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

Sandkage

  • 180 g smør
  • 334 g sukker
  • 240 g æg
  • 334 g hvedemel
  • 84 g mælk
  • 1 stang vanilje
  • 1 stk. appelsin, skal heraf
    (økologisk)

Chokolade/karamelmousse

  • 65 g sukker
  • 125 g piskefløde
  • 90 g æggeblommer
  • 225 g chokolade
  • 425 g piskefløde
  • 3 blade husblas

Finskbrød

  • 375 g hvedemel
  • 250 g smør
  • 1 stk. æggeblomme
  • 100 g sukker
  • lidt sesamfrø
    (til drys)
  • lidt perlesukker
    (til drys)

Sylt af grønne tomater

  • 300 g syltede grønne tomtater
  • 1 stk. citron, saft heraf
  • lidt sukker
    (efter smag)

Smørcreme

  • 300 g sukker
  • 1,5 dl vand
  • 150 g æggehvider
  • 75 g sukker
  • 455 g usaltet smør
  • evt. lidt sort pastafarve

Mos-kage

  • 115 g sesamfrø
  • 25 g sesamolie

Sesampraline

  • 120 g sesampraline
  • 4 stk. æggehvider
  • 3 stk. æggeblommer
  • 80 g sukker
  • 20 g hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Sandkage:
    Smør og sukker røres luftigt. Æg røres i dejen lidt ad gangen. ¾ dele af de tørre ingredienser tilsættes, derpå mælken, til sidst resten af de tørre ingredienser. 
  2. Hældes i smurt og melet ringform, og bages ved 150 celcius til den erfærdig, ca. 20-30 min. Check om en strikkepind kommer ren ud af kagen, når denne stikkes i kagen. Køles på rist, og deles herpå i 3 bunde. OBS, toppen bevares naturligvis så du beholder ”kranseformen”. 
  3. Finskbrød:
    Alle ingredienser bortset fra æggehvide og sesamfrø hakkes sammen på foodprocessor. Dejen rulles ud til ca. 5 mm tykkelse. En ring svarende til ringformen skæres ud. 
  4. Pensles med æggehvide og drysses med sesamfrø og perlesukker. Bages i 200 grader varm ovn i ca. 15 min. 
  5. Karamel-chokolademousse:
    Sukker koges til en mørk karamel. Fløde tilsættes, pas på, det vil boble kraftigt op. Husblassen udblødes i koldt vand, og tilsættes karamelsaucen. Karamelsaucen hældes herefter over chokoladen i små tempi og disse to smeltes sammen. 
  6. Æggeblommen tilsættes blandingen og denne røres glat. Blandingen køler, hvorpå tilsættes blødt pisket fløde (425 g). 
  7. Sylt af grønne tomater:
    Syltede grønnetomater blendes sammen med citronsaft og sukker (smagen justeres). Blendes til fin konsistens. 
  8. Sammenlægning af kagen:
    Bundene vædes med lagen fra de grønne tomater og tomatsylten smøres på bundene. Herpå lægges karamelmoussen, bundene samles, evt i ringformen, og kagen køles indtil moussen har sat sig. 
  9. Smørcreme:
    Sukker og vand koges til 118 celcius. Hvider piskes op med sukker, og sukkersirup hældes i tynd stråle ned i æggehvidemassen under piskning. Piskning fortsættes indtil hviderne er meget luftige, seje og glatte. Massen køles ca. til kropstemperatur, og smørret udrøres i marengsen lidt efter lidt. 
  10. Kagen vendes, efter at denne er kølet og har sat sig, ud på et egnet fad og crumb-coates med smørcremen. Denne kan evt. farves sort med en smule pastafarve eller sort pulverfarve. 
  11. Sesampraline:
    Sesamfrø ristes i en pande til de er let gyldne og duftende. I en morter males sesamfrø sammen med sesamolien, og blandingen passeres igennem en sigte.
  12. Pralinen blandes med æggehvide, æggeblomme, sukker og mel til en glat dej. Dejen passeres igennem en sigt, og hældes på siphonflaske. Denne lades med 2 patroner N2O (der er rystet imellem hver ladning), og siphonen køler i 2-4 timer. 
  13.  I bunden af ca. 10 papkrus klippes 3 små huller. Dejen siphoneres ned i kopperne, og disse fyldes ca. 50-75%, og bages med det samme i mikroovnen i 40 sekunder ved fuld effekt. (én ad gangen). Moskagerne køler i kopperne, tages derpå ud, og rives i stykker, så de ligner små totter af mos. Kagen beklædes med denne mos, og afslutningsvist drysses guldstøv og stumper af syltede, grønne tomater ud over kagen. 
  14. Server!

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 3