Moussaka med bagekartofler og aubergine

På en måde det græske svar på lasagne. En populær ret for hele familien!

(Foto: © Jacob Snedevig, DR)

Tidsforbrug: 2 timer Mængde: 6 pers.

Ingredienser

KØDBLANDING

  • 400 g hakket oksekød

  • 400 g hakket lammekød

  • 2 store løg

  • 4-5 fed hvidløg

  • 2 tsk. tørret timian

  • 2 tsk. tørret oregano

  • 1 tsk. kanel (eller efter smag)

  • ½ tsk. stødt nellike

  • 1 stor spsk. tomatpuré

  • lidt vand

  • 400 g flåede, hakkede tomater

  • 1 håndfuld hakket persille

  • 1 håndfuld hakket basilikum

  • olivenolie

  • salt, peber og sukker

GRØNTSAGER

  • 3-4 bagekartofler

  • 2 auberginer

  • 2 courgetter

  • olivenolie

TOPPING

  • 6 hele æg

  • 250 g feta

  • 50 g parmesan

  • 4-5 dl græsk yoghurt

Fremgangsmåde

Begynd med grøntsagerne. Auberginerne skæres i skiver, drysses med salt og får lov til at trække med saltet i 1/2 times tid.

Kartoflerne skrælles og skæres i ikke for tynde skiver. Steg dem på en pande i olie til de er møre. Tag dem op og lad dem dryppe af på fedtsugende papir.

Aubergineskiverne duppes tørre og steges ligeledes på panden til de får lidt farve. Tag dem op og lad dem dryppe af. Courgetterne skæres også i skiver og steges på samme måde som det øvrige.

Til kødblandingen hakkes løg og hvidløg og sauteres i olivenolie i en gryde eller sauterpande til de begynder at tage lidt farve. Så kommes det hakkede kød ved og brunes. Hak det i stykker mens det steges, så det ligner millionbøf. Tilsæt tomatpure og lad det riste med et minuts tid. Kom de hakkede, flåede tomater ved og lidt ekstra vand, så kødet lige er dækket. Tilsæt krydderier og krydderurter, bland det hele godt, og lad det simre under låg i en times tid. Hvis blandingen er for våd, fjernes låget så lidt af væsken kan koge væk. Smag til med salt, peber og sukker og lad blandingen køle lidt af.

Pisk æggene sammen med yoghurten. Smuldr fetaen ned i massen. Riv frisk parmesan i. Salt og peber.

I et passende firkantet ildfast fad med høje kanter lægges først et lag kartoffelskiver, derpå et lag aubergineskiver og endelig et lag courgetteskiver.

Så fordeles kødblandingen i fadet og der toppes op med mornay sovs. Riv ekstra parmesan over og sæt fadet i ovnen ved 180 grader i 40 minutter.

Lad moussakaen hvile i en halv times tid inden den serveres. En græsk salat er god som tilbehør.