Multe med røget kartoffelmos og urtebearnaise. Mmmmm smager fantastisk. (©DR)

Multe med røget kartoffelmos og urtebearnaise

Lækker aftensmad med multe og bearnaise. Selvom retten tager noget tid at lave, så vil familien med sikkerhed anderkende dig for det, når de smager det færdige resultat.

Tilberedningstid: 3 timer, 30 min. Antal portioner: 2 pers.

Kok og program

Ingredienser

Multen

  • 1 stk. multe
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 stk. citron
  • 2 fed hvidløg
  • 0,5 bundt persille

Urte bearnaise

  • 50 g gulerødder
  • 50 g knoldselleri
  • 50 g løg
  • 1 stk. okseboullionterning
  • 2 spsk. græsk yoghurt
  • 2 spsk. hjemmelavet mayonnaise
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 10 dråber bearnaiseessens
  • 1 bundt persille

Røget kartoffelmos

  • 8 stk. nye store kogte kartofler med skræl
  • 50 g smør
  • 1 dl piskefløde
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 smule olie til smøring

Grøntsager

  • 1 stk. gulerod
  • 1 stk. pastinak
  • 1 bundt forårsløg
  • 1 smule salt
  • 1 smule peber
  • 1 spsk. sesamfrø

Fremgangsmåde

  1. Multen fanges og saltes i fileter natten over. Dagen efter skylles fileterne og det overskydende salt fra.
  2. Mariner fileterne med frisk kværnet peber, saften af en halv citron, skallen af en hel citron, 2 fed hakket hvidløg og et halvt bundt hakket persille i ca. to timer.
  3. Ryg fileterne på bøgeflis i ca. 30 min. 

Urte bearnaise

  1. Urterne skæres i småstykker og koges møre i vand og bouillon. Blænd det hele til en sovs, og rør den med yoghurt og mayonnaise og smag til med salt, peber og bearnaiseessens.
  2. Opvarmes svagt (må ikke koge) og pyntes til sidst med hakket persille. 

Røget kartoffelmos

  1. De hele kartofler ryges på bøgeflis ca. 30 min. Herefter moses de med en gaffel (ikke for fint) og blandes med smør og fløde og smages til med salt og peber.
  2. Mosen fyldes i smurte portionsskåle og bages nu på grillen ca. 20 min. 

Grøntsager

  1. Alle urterne skæres i samme længde og tykkelse og vendes i lidt olie inden de grilles.
  2. Når de har fået tilpas varme og smag på grillen, eftermarineres de med olie, salt, peber og sesamfrø.