Naturgærsbrød uden tilsatte hævemidler (©DR)

Naturgærsbrød

Bag dette brød til ham eller hende, som ikke tåler gær. Brødet er lavet på en naturgær, og der er derfor ikke tilsat hævemidler, som der er i det gær, du køber i forretningerne. For at pynte brødet og give et fint mønster, kan du drysse lidt med mel og derefter skærer tern eller i slidser i brødet. Vær opmærksom på, at dejen skal hæve minimum 8 timer, og gerne natten over.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 200 g surdej med naturgær
  • 1,5 kg mel
  • 1 l vand
  • 1,5 spsk. groft salt
  • 150 g kæmpedurum eller andre urhvedekerner
  • 200 g sorte birkes

Fremgangsmåde

  1. Sæt kæmpedurum-kernerne i blød i koldt vand, dagen før de skal bruges. Kog dem i rigeligt vand til de er møre. Køl af. Hvor længe de skal koge, afhænger af sorten, og hvor gamle de er, men regn med min 1½ time. Gem kogevandet som er fint til suppe. 
  2. Rør surdejen ud i vandet og ælt melet og saltet i. Ælt så mange kogte kerner i som man har lyst til. Resten er fine i salat. Ælt grundigt til dejen er elastisk og spændstig. Sæt den til hævning et lunt sted. Når den er hævet til dobbelt størrelse, deles dejen i to. 
  3. Den ene formes til 1-2 brød på et melet bord. Dejen spændes op og stilles til hævning på en bageplade. Den anden skæres ud i 10 boller. Uden mel. Hele dejens klistreevne skal nemlig bruges til at holde sorte birkes fast på bollerne. Form dejen med våde hænder til aflange boller, der trilles i en skål med birkes, til de er helt dækket.  
  4. Stilles til hævning på bagepapir på bageplade. Dæk begge plader med våde viskestykker. Stil så begge plader i køleskabet, eller et køligt sted, til de er hævet noget op. Gerne hele natten, men min 8 timer. 
  5. Tag pladerne ud og lad brødene efterhæve til minimum dobbelt størrelse et lunt sted. 
  6. Bag brødene ved 250 grader i tyve minutter, skru ned og bag dem færdige ved 200 grader. Tag brødene ud og bag bollerne ved 200 grader. 
  7. Man kan fint bage disse brød med damp, dvs. at man hælder et glas koldt vand i en varm bradepande i bunden af ovnen, når man sætter brødene ind.