(©DR)

Nem chili con carne

En af Sveriges mest populære tv-kokke, Tina Nordström, rejste i programmet 'Sverige rundt med Tina' rundt i landet og lavede mad og kom med tips og ideer til gode retter. Her er en opskrift fra Tina Nordström på en nem chili con carne, som er fyldt med rodfrugter og er både krydret, stærk og smagfuld.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 2 kg oksetykkam
    ((man kan bruge alm. hakket oksekød)
  • 5 stk. gulerødder
  • 3 stk. pastinaker
  • 7 stk. fed hvidløg
  • 2 stk. løg
  • 1 spsk. spidskommen
  • 1 spsk. paprika
  • 4 spsk. røde chili
  • 2 stk. hele tørrede chili
    (kan udelades)
  • 4 dåser hakkede tomater
  • 2 stk. hele kanelstænger
  • 5 dl hvide bønner
    (500 g tørre bønner før iblødsætning)
  • 2 stk. oksebouillonterninger
  • 1 tsk. salt
    (smag til)
  • 0,5 tsk. peber
    (smag til)
  • 0,5 tsk. sukker
    (smag til)
  • 50 g smør og olie
    (til stegning)

Fremgangsmåde


  1. Fem timer, inden du går i gang med maden, lægger du bønnerne i så meget vand, at det dækker dem godt. Generelt skal man regne med 1 dl bønner til 3 dl vand. 

  2. Skær kødet i tern på ca. 2x2 cm. Skræl og skær gulerødder og pastinakker i tern, og skær hvidløgsfed i skiver og finhak løg. 

  3. Sæt en stor gryde på komfuret. Svits kødtern i smør og olie på en stegepande - steg om nødvendigt kødet i flere ombæringer. Krydr med salt, peber og tilsæt de øvrige krydderier: Spidskommen, paprikapulver, cayennepeber og chilipulver. 

  4. Læg kødet over i gryden og hæld hakkede chili og hele tørrede chilier ved. Kom gulerødder, pastinak, hvidløg, løg, hele kanelstænger og flåede tomater ved. Hæld bønnerne og iblødsætningsvandet ved sammen med boullionterninger. 

  5. Lad retten småkoge i 1½ - 2 timer uden låg. Smag på kødet om det er mørt. Smag til med salt, peber og lidt sukker. 

  6. Server chili con carne med brød, lidt creme fraiche eller ymer. Frys det der bliver tilovers i portionsanretninger.