Saltkringler er særligt gode til et glas koldt øl. (©DR)

New York Pretzels

Disse lækre New York Pretzels var den hemmelige udfordring i tredje program af Den store Bagedyst 2017. Kringlerne er lækre som snacks eks. til øl eller bare som et mellemmåltid. Prøv selv derhjemme.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 6 pers.

Ingredienser

  • 500-550 g mel
  • 3 dl koldt vand
  • 25 g gær
  • 15 g sukker
  • 30 g blødt smør
  • natronbase til senere brug
  • groft salt til senere brug

Fremgangsmåde

Dej

  1. Sigt melet ned i en rørskål. 
  2. Rør vand, gær og sukker sammen i en anden skål. 
  3. Hæld gærblandingen i rørskålen og tilsæt salt og smør.
  4. Ælt dejen ved middelhøj hastighed til den er glat og smidig. Pas på ikke at ælte den varm. Tilsæt evt. lidt mere mel, hvis dejen bliver for blød.  
  5. Dæk skålen til med film og lad den hvile ved stuetemperatur i ca. 20 min. 

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 225 C varmluft. 
  2. Gør en plade med bagepapir klar (en der kan være i fryseren). 
  3. Skær 4 stykker dej a ca. 150 gram. Undgå at bruge mel, da det gør formningen mere besværlig. 
  4. Rul stykkerne til pølser på 15-20 cm’s længde. Gentag med alle dejklumper. Læg evt. lidt film henover, så de ikke udtørrer. 
  5. Tag nu en dejpølse og læg den foran dig. Fold langsiderne af dejen ind mod midten og bank/tryk dem flad med hånden på midten af dejen. Bevar samme side af dejen op, mens du vender den 180 grader og igen folder langsiderne ind mod midten og banker/trykker dem fast. Nu er dejen strammet op. 
  6. Rul nu dejen til en pølse på ca. 80 cm som er lidt tykkere i midten og bliver tyndere ud mod enderne. 
  7. Form din dejpølse så du opnår en kringleform med den karakteristiske pretzel-snoning på midten.  
  8. Læg den på bagepapir på din plade. Gentag processen med de andre dejstykker. Dæk kringlerne til med film og lad dem hæve til de er ca. 2/3 del større. 
  9. Tag filmen af og sæt dem i fryseren i ca. 20 min, så de kan blive en smule hårde. De må ikke være frosne, men kun lige faste nok til at de kan holde faconen mens dyppes i natronbasen. Læs nedenstående nøje mens dine pretzels er på frys: 
  10. OBS: Natronbase er ætsende og må ikke komme på huden. Du skal derfor påføre dig sikkerhedsbriller, handsker og kittel, inden du begynder at dyppe dine pretzels i natronbasen. Får du base på dine latexhandsker, så skyl det af med vand. For alle tilfældes skyld: Får man base på huden eller i øjnene skal der straks skylles med rent vand.  
  11. Gør en bageplade med en silikonemåtte klar og tag dit sikkerhedsudstyr på. 
  12.  Tag dine pretzels ud af fryseren og læg dem en ad gangen på en hulske og dyp dem så forsigtigt i natronbasen. Sørg for at natronbasen dækker hele pretzlen. 
  13. Lad dem dryppe lidt af mens de er på hulskeen og læg dem på silikonemåtten. Drys straks med lidt groft salt.  
  14. Sæt dine pretzels i midten af ovnen og bag dem til de har en flot mørkebrun farve. 

 

Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2017 (afsnit 3)