Der er ikke noget bedre end nybagt surdejsbrød. (©DR)

No knead brød

Dette brød kræver næsten intet arbejde, da det blot skal røres sammen i en skål og stå på køkkenbordet natten over. Du slipper altså for det hårde arbejde med at ælte, men skal blot starte dagen før og væbne dig med lidt tålmodighed. Til gengæld får du et brød, der smager fantastisk og bliver flot og rustikt i både smag og udseende.

Rør dejen sammen dagen før og lad den hæve natten over.

Tilberedningstid: 1 dag Antal portioner: 12 pers.

Kok og program

Ingredienser

  • 8 dl vand
  • 5 g gær
  • 100 g surdej
  • 25 g fint havsalt
  • 1 kg hvedemel
  • 200 g grovmel - f.eks. grahamsmel, fuldkornshvede eller -durum

Fremgangsmåde

  1. Gæren opløses i vandet, og resten af ingredienserne vendes sammen med vandet og gæren til en ensartet dej. 
  2. Dejen skal ikke æltes men bare hæve til dagen efter (minimum 12 timer ved ca. 15-20 grader) på køkkenbordet i en plastkasse med låg eller i en skål med film. Dejen hæver til cirka dobbelt størrelse, så der skal være plads i kassen eller i skålen, så den ikke hæver over.
  3. Dagen efter vendes dejen/foldes dejen i kassen eller skålen og efterhæver ½ time. 
  4. Herefter deles dejen i fire rustikke brød (kan drysses med diverse krydderurter, salt og lidt olie) og efterhæves igen ½ time på bagepapir. 
  5. Bages ved 250 grader i 30 min.