De små nøddedrømme er svære at holde fingerne fra. (©DR)

Nøddedrømme med saltkaramel

I første program af Den store bagedyst 2018 bagte Marianne disse nøddedrømme som sin første favoritbagning. Da Marianne var helt ung arbejdede hun i en DSB-cafe, hvor de havde en særlig nøddekage, som hende og hendes søster elskede og havde svært ved at holde fingerne fra. Tiden minder Marianne om ene gode minder, og derfor har hun lavet hendes egen version af den lille nøddekage med mazarin, mørdej, saltkaramel og mørk chokolade. Du får hendes opskrift lige her.

Tilberedningstid: 2 timer Antal portioner: 8 pers.

Kok og program

Ingredienser

Mørdej

  • 200 g hvedemel
  • 50 g flormelis
  • 150 g smør
  • 1 æg

Mazarinmasse

  • 150 g marcipan
  • 50 g sukker
  • 50 g blødt smør

Nøddemasse

  • 100 g smør
  • 80 g akacie honning
  • 90 g sukker
  • 1 dl piskefløde
  • 100 g saltede mandler
  • 100 g saltede cashewnødder

Pynt

  • 200 g mørk chokolade
  • 8 friske hindbær
  • frisk skovsyre

Fremgangsmåde

Mørdej

  1. Ælt forsigtigt alle ingredienserne til mørdejen sammen, og del dejen i to lige store stykker. 
  2. Fordel dejen i bunden af 2 forme på 20 x 15 cm. Der kan bruges engangsforme.

Mazarinmasse

  1. Riv marcipanen på den grove side af et rivejern, og put det i en skål. Riv smøren ligeledes på den grove side af jernet. 
  2. Tilsæt sukker og rør massen rundt til den er jævn. 
  3. Fordel nu massen oven på din mørdej i de 2 forme. Bag ved 200 grader i ca. 15-20 minutter til overfladen er let gylden.

Nøddemasse

  1. Find en lille kasserolle, sæt den på varmen og tilsæt: smør, honning og sukker. Kog det sammen til det får en lysebrun farve og en tyk konsistens - rør konstant i massen. Dette tager ca. 12-15 minutter. 
  2. Når massen er brun og tyk, tilsættes fløden under omrøring. Lad massen koge med fløden i ca. 1-2 minutter. Hak nødderne fint og tilsæt dem i karamellen.
  3. Fordel nøddemassen over de to bunde, og bag dem i yderlige 7-9 minutter.
  4. Når nøddekagerne er brune og flotte, tages de ud af ovnen og sættes straks til afkøling i køleskab eller fryser.


Pynt

  1. Temperer den mørke chokolade over vandbad - den førdige chokolade må ikke overskride 32 grader. 
  2. Når kagerne er kolde, skæres kanterne af  og deles i hver 4 lige store stykker. Du har nu 8 firkantede nøddedrømme, som bare mangler at blive pyntet med chokolade og bær.
  3. Dyp forsigtigt kagernes sider i den tempererede chokolade, og læg kagerne til at køle på et stykke bagepapir. 
  4. Når chokoladen er størknes pyntes kagerne med et frisk hindbær, en skovsyre og et par chokoladestænger, der ligeledes er lavet af det tempererede chokolade. 
  5. Server straks kagerne og nyd dem til en kop kaffe.


Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2018 - Afsnit 1