Gunnars flotte hyttebrød med chiafrø, som han bagte som sit favorit grovbrød i Den store Bagedyst 2016. (©DR)

Norsk hyttebrød med chiafrø

I fjerde program af Den store Bagedyst 2016 skulle deltagerne bage grovbrød som deres favorit udfordring. Gunnar bagte dette skønne norske hyttebrød med chiafrø - et brød han selv smagte første gang på Dronninglund Efterskole, da han gik der som elev, og det bringer ham derfor mange gode minder derfra. Brødet smager så dejligt, at Gunnar gerne vil dele opskriften med os alle sammen.

Tilberedningstid: 2 timer, 30 min. Antal portioner: 10 pers. Denne opskrift er nem at lave.

Kok og program

Ingredienser

  • 50 g gær
  • 3,5 dl mælk
  • 25 g smør
  • 1 tsk. salt
  • 1 dl mørk sirup
  • 125 g fuldkornshvedemel
  • 250 g sigtemel
  • 50 g chiafrø
  • 1 dl vand
  • ca. 200 g hvedemel

Fremgangsmåde

  1. Kom smør i en gryde og smelt det. Tilsæt mælken og lun væsken til 37 grader. 
  2. Kom 1 dl vand op i en skål og tilsæt 50 gram chiafrø. Chiafrø suger meget vand, derfor sætter vi frøene i blød. Det bliver en smule klistret, men så snart de kommer i dejskålen deles de. 
  3. Gæren smuldres i en skål, tilsæt væsken og opløs gæren. Tilsæt salt, sirup, fuldkornshvedemel og sigtemel og chiafrø. Få rørt godt i dejen gerne på køkkenmaskine.
  4. Hvedemelet tilsættes lidt efter lidt, dejen er fin når den slipper skålen. Tag dejen ud af skålen og ælt dejen på køkkenbordet nogle minutter. Dejen formes til en stor bolle, drys en skål med mel og kom dejen heri. Dejen hviler 30-45 min. eller til dobbelt størrelse. 
  5. Drys lidt mel på bordet og tag dejen ud og ælt luften ud af dejen. 
  6. Hvordan skal dit brød være? Her et par forslag til hvad du kan gøre: 
  7. Flettet brød:
    Del dejen i 3 ens dele og tril dem til lange pølser. Flet brødet og få afsluttet brødet i begge ender ved at ælte enderne roligt ind i hinanden. Brødet hæver 30-45 min. eller til dobbelt størrelse. Pensel brødet med et piskes æg og drys evt. med birkes, chiafrø mv. Brødet bages i forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 20 min. Tag brødet ud af ovnen og bank på undersiden, lyder det hult er brødet færdig. 
  8. Formbrød:
    Ælt dejen og form et brød. Brødet kommes op i en form og trykkes fladt. Lad brødet hæve 30-45 min. eller til dobbelt størrelse. Pensel brødet med et piskes æg og drys evt. med birkes, chiafrø mv. Rids i brødet med en skarp kniv, hvis det ønskes. Brødet bages i forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 20 min. Tag brødet ud af ovnen og bank på undersiden, lyder det hult er brødet færdig. 
  9. Boller/kuvertbrød:
    Du kan også vælge at lave små boller eller små kuvertbrød ved at dele dejen op i stykker af 70-80 gram. Form bollerne og sæt på blader med bagepapir. Lad dem hæve ca. 30 min. Pensel med pisket æg og drys med frø om dette ønskes.Bages ved 200 grader i ca. 10-12 min. Tag en bolle ud og klap den på undersiden, lyder dette hult er de færdige.


Opskriften findes i samlingen

Den store bagedyst 2016 - udsendelse 4